Energieffektivisering

Sidan uppdaterades: 12 mars 2024

Den rådande utvecklingen av el- och energipriser påverkar alla idrottsföreningar på ett eller annat sätt, och för många innebär priserna en tuff situation. Genom att minska energianvändningen kan idrottsföreningar spara pengar och samtidigt bidra till att sänka den totala energiförbrukningen i Sverige – och därmed minska klimatavtrycket.

Att arbeta med energieffektivisering kan kännas stort och svårt att greppa. Här har vi samlat goda tips och förslag på hur idrottsföreningar kan minska sina energikostnader.

Tips till föreningar för minskad elförbrukning

Inledningsvis handlar det om att tänka efter vad ni som förening använder er el till. Nedan hittar ni frågeställningar och förslag som kan vara effektiva att utgå ifrån på kort sikt. Observera att texten passar vissa anläggningstyper bättre än andra och vissa förslag kan vara missvisande för en specifik förening eller anläggning.

Se över om temperaturen kan sänkas överlag, eller i vissa utrymmen. Stäng tillfälligt av utrymmen med hög elanvändning, såsom bastu. Korta ner drifttiderna för värme och ventilation i er lokal. Se om biytor tillfälligt kan hållas stängda och ouppvärmda.

Byt till mer energieffektiva lampor. Byt till mer snålspolande duschmunstycken. Se om dörrar och fönster kan tätas. Kan fläktsystem rengöras och behöver filter bytas?

Prata om situationen med era medlemmar!

Uppmana utövare att duscha kortare tider och se gemensamt till att lampor hålls släckta i utrymmen som inte används. Använd torktumlare, tvätt- och diskmaskin sparsamt och fyll upp maskinerna när de nyttjas. Stänga av apparater (helt) som inte nyttjas och se till att alla utrymmen är släckta när lokalen/platsen stängs för dagen.

Konkreta tips på hur föreningen kan minska energiförbrukningen (pdf)

Lärgruppsplan för minskad elanvändning

Materialet är framtaget för att hjälpa föreningar att ta kontroll över sin elanvändning så att mer pengar kan användas till verksamheten istället för el- och energiräkningar. En lärgrupp motsvarar det andra studieförbund kallar ”studiecirkel”.

Lärgruppsplan: Minskad elanvändning för miljö och plånbok (pdf)

Intresserad? Kontakta någon av RF-SISU Smålands idottskonsulenter så hjälper vi till.

Hitta din kommunala energi- och klimatrådgivare

Energi- och klimatrådgivning är en kostnadsfri service från din kommun. Rådgivaren hjälper dig med tips för att bli mer energismart och med att få en överblick av de alternativ du har att välja mellan. Här kan du söka efter rådgivningen i just din kommun.

Energikontor i Småland

Energikontor Syd arbetar med förnybar energi och energieffektivisering för en minskad klimatpåverkan, i Kronobergs och Kalmar län.

Energikontor Norra Småland är en regional motor och pådrivande kraft för att göra Jönköpings län klimatsmart och hållbart.

Reportageserien #idrottenspararenergi

Under vintern 2022/2023 träffade RF-SISU Småland olika idrottsföreningar för att prata energi och hållbarhet. Syftet med #idrottenspararenergi är att lyfta idrottsföreningar som på hållbara och kreativa sätt energieffektiviserat sina anläggningar – och som kan hjälpa och inspirera andra inom idrottsrörelsen.

Del 1: Aneby SK byggde en ekohall för att sänka driftkostnaderna

Del 2: Lösningen i elljusspåret som sparar på elkostnaderna

Del 3: Solceller och robotgräsklippare för en hållbar framtid på Älmhults Golfklubb

Del 4: Mullsjö IF halverade sina energikostnader med smarta lösningar

Sidan publicerades: 8 januari 2024

Kontakt

Jonas Knutsson Stadig

Idrottskonsulent

036-34 54 40

Ansvarsområde: Frågor som rör anläggningar i Småland.

Digitala möten om energieffektivisering, november 2022

I november 2022 genomförde RF-SISU Småland tre digitala träffar om energieffektivisering hos idrottsföreningar, i samverkan med Energikontor Sydost. Samtliga träffar går att ta del av i efterhand, liksom det material som visades.