Utbildningar för dig som är idrottsförälder
Här hittar du ett brett utbud av utbildningar för dig som är idrottsförälder för att du ska kunna stötta ditt barn med ny kunskap.
Sök efter utbildningar som är öppna för anmälan.
Beställ en utbildning till din förening.
Idrottspsykologi, kost och näringslära
Idrottspsykologi och mental träning
Idrottspsykologiskt stöd syftar till att hjälpa idrottare, tränare och ledare att må och prestera bra i träning, tävling och vardagen.
Kost för idrottare
Vi vet att kosten har stor betydelse för både hälsa, träningssvar och prestation. Kost för idrottare är en utbildning där du får träffa en expert på området.
Ätstörningar - förebygga och upptäcka
Under ca 2 timmar får du som ledare eller förälder inom idrotten grundläggande kunskap om ätstörningar, bemötande och hälsosamt ledarskap.
Idrottsskador och rehab
Akut omhändertagande av idrottsskada
Kursen ger dig kunskap om akuta idrottsskador och grunderna i rehabilitering.
HLR - Hjärt och lungräddning
Innehållet i en HLR-utbildning kan variera och tidsåtgången är 1,5 - 3 timmar.
Skadeförebyggande träning
Kursen ger dig kunskap om skadeförebyggande träning. Du får tips om hur du kan planera din träning för att undvika skador.
Tejpning
Grundläggande utbildning i tejpning av idrottsskador där stor del består av att du får öva praktiskt.
Träningslära
Konditions- uthållningsträning
Att träna sin kondition medför en lång rad positiva hälsoeffekter såsom ökad livslängd, förbättrad livskvalitet och minskad risk för en mängd sjukdomar.
Mens och träning
Att träna sin kondition medför en lång rad positiva hälsoeffekter såsom ökad livslängd, förbättrad livskvalitet och minskad risk för en mängd sjukdomar.
Multiidrottande - varför då?
Föreläsning som ger dig argumenten till varför barn och ungdomar bör utöva flera olika idrotter under sin uppväxt.
Snabbhetsträning
Att träna snabbhet kan både vara roligt och utmanande, det kan också vara en bidragande faktor till ökad träningsmotivation & hälsa för motionären samt öka prestationen för idrottaren.
Styrketräning
Styrketräning är en viktig faktor för den allmänna hälsan, förebygga skador samt förbättra prestationen. Styrketräning kan tränas på olika sätt beroende av syftet med träningen.
Sömnens betydelse för hälsa och prestation
Kursen ger dig kunskap om hur söm på olika sätt påverkar aktivas hälsa, återhämtning och prestation.
Åldersanpassad fysisk träning
Under utbildningarna får du kunskap om barn och ungdomars fysiska utveckling och vilken form av träning som är lämplig för ungdomar i olika åldrar.
Jämställdhet, inkludering och värdegrund
Barnkonventionen i praktiken
Från och med 1 januari 2020 är FN:s barnkonvention lag i Sverige. Sedan länge står det i Riksidrottsförbundets stadgar att all idrott för barn ska utgå från just barnkonventionen. Vad innebär då den nya lagen för idrottsrörelsen?
Idrottsförälder
Här lotsar vi idrottsföräldrar genom riktlinjer och anvisningar för barn och ungdomsidrott. Vi informerar och utbildar samt skapar ett forum för att diskutera case eller andra spörsmål.
Värdegrundsutbildning: High Five
Syftet? Att skapa beredskap och rutiner för att förebygga, upptäcka och hantera diskriminering och kränkningar i den egna föreningen.
Inkluderande Idrott
Syftet är att ge en kunskaps- och inspirationsbank för att skapa medvetenhet om rådande normer, privilegier och begränsningar på idrottens olika arenor såsom omklädningsrummet, styrelserummet, åskådarplatsen m fl.
Inkluderande ledarskap för att möta idrottare med funktionsnedsättning
En utbildning som stärker dina kunskaper kring funktionsnedsättningar och inkludering.
Värdegrundsutbildning: In or outside the box
In or outside the box är ett samtalsmaterial med syfte att bidra till respekt och schysst kultur. Det riktar sig till ledare som eftersträvar sunda värderingar i sin träningsgrupp.
Judo5-konceptet - en jämställdshetsworkshop
Judo5-konceptet startade som ett förändringsarbete i en förening, användes sedan som förändringsmetod i judodistriktet och nu har det formats för att kunna användas i alla idrotter.
Jämställd förening - så formas den
Vi utformar utbildning i jämställdhet utifrån målgruppen. Vi kan rikta utbildning till styrelse, ledare och utövare i alla åldrar.
Motverka sexuella övergrepp
Den här utbildningen riktar sig till organisationsledare och tränare inom idrottsrörelsen. Under utbildningen diskuteras hur ni kan förebygga, upptäcka och hantera sexuella övergrepp.
Osynliga funktionsnedsättningar
Föreläsning som ger kunskap om olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, till exempel ADHD och autism, men den tar även upp de barn som inte har en diagnos men som ändå kan få svårt att fungera på träningarna.
Suicide Zero -Våga fråga
Våga Fråga är en två-timmars utbildning som ger dig verktygen du behöver för att kunna agera om någon i din närhet verkar må dåligt. Hur kan du upptäcka varningstecken på psykisk ohälsa och vad kan du göra om du misstänker att någon vän eller kollega har det tufft?
HBTQI+
Utbildningen kan formas både som ren kunskapsinhämtning men också som workshop där deltagare får granska sin egen föreningsmiljö och på ett normkritiskt sätt sträva efter att forma en mer inkluderande förening.
Värdegrundsutbildning: Tävla tillsammans
Utbildning om vuxenpåverkan inom ungas lagidrottande och hur vi kan främja en positiv matchmiljö i lagidrotter.
ANDTS och antidoping
Alkohol, narkotika, doping, tobak och spel
Utbildning inom ANDTS (alkohol, narkotika, doping, tobak, spelmissbruk) kan vi anpassa utifrån målgruppen. Vi samverkar med andra organisationer med stor kunskap i området.
Antidoping
Doping är ett stort och ofta uppmärksammat problem inom och även utanför idrotten. Dessa utbildningar vänder sig till alla som är intresserade av en diskussion kring antidoping.
Spelmissbruk, otillåten vadhållning och matchfixning
Matchfixing utgör ett allvarligt angrepp mot idrottens idé om fair play, att alla matcher/tävlingar ska avgöras på sportsliga grunder.