Afrikansk svinpest och idrottsrörelsen

Sidan uppdaterades: 22 februari 2024

Afrikansk svinpest konstaterades i höstas i Fagersta och Norbergs kommuner i Västman­lands län. Bekämpnings­arbetet har gått bra och den 22 februari lättas restriktionerna, vilket är glädjande för idrottsrörelsen.

en 22 februari lättas restriktionerna både i ytterområdet och i kärnområdet. I ytterområdet finns bara några få restriktioner kvar, vilket är glädjande för idrottsrörelsen. Samtidigt betonas att fortfarande vara försiktig när du är ute i skog och mark eftersom bekämpningsarbetet fortfarande pågår.

Här finns du en karta över den smittade zonenLänk till extern webbplatsLänk till ett dokument

Restriktioner i ytter­området

Från den 22 februari 2024 finns bara några få restriktioner kvar i ytter­området.
Det betyder att du nu kan ordna eller delta i organiserade tävlingar och större organiserade träningspass eller arrangemang i skog och mark utanför etablerad tävlingsbana. Det kan också, utan några begränsningar vad gäller antal personer, röra dig till fots, med cykel och med häst i skog och mark, samt på is och i sjöar.

De restriktioner som är kvar finns för att du inte ska störa vild­svinen då arbetet med att bekämpa afrikansk svin­pest fortsatt pågår.

Läs vad som forfarande är förbjudet i ytterområdet hos JordbruksverketLänk till extern webbplats

Restriktioner i kärn­området

Kärnområdet är det område som har stängslats in, det vill säga området där de smittade vild­svinen har hittats.

Restriktionerna i kärnområdet finns för att du inte ska störa vild­svinen då arbetet med att bekämpa afrikansk svin­pest fortsatt pågår. Det kan också finnas kvar smitta i miljön och i kadaver som ännu inte har hittats.

Du får nu vara i skog och mark ensam eller i mindre grupper, men det finns fortfarande några aktiviteter som är förbjudna.

I kärnområdet får du

  • ensam eller i mindre grupp röra dig till fots, med cykel och med häst i skog och mark, samt på isbelagda sjöar och vattendrag
  • ensam eller i mindre grupp utföra sportaktiviteter som till exempel skidåkning, skridskoåkning, terrängcykling och ridning.

Hur stor får en grupp vara?

Det är svårt att säga exakt hur stor en grupp får vara för att få röra sig i skog och mark i kärnområdet. Det beror bland annat på hur och var aktiviteten utförs. Därför krävs det att du själv gör en bedömning. Ett riktmärke på cirka tio personer kan vara lämpligt, men både ett lägre och högre antal kan vara aktuellt. Här finns mer information och hjälp för att bedöma lämplig gruppstorlek.Länk till extern webbplats

Läs vad som forfarande är förbjudet i kärnområdet hos JordbruksverketLänk till extern webbplats

Sidan publicerades: 25 oktober 2023