Revisorerna

Sidan uppdaterades: 3 januari 2024

Revisorerna är en mycket viktig del av föreningen. De har en kontrollerande funktion och ibland brukar revisorn även kallas för medlemmarnas ombudsman gentemot styrelsen. Revisorerna är på samma sätt som styrelsens ledamöter valda av föreningens årsmöte och har fått medlemmarnas förtroende att följa, granska och vid behov vidta åtgärder om föreningens ekonomi och förvaltning på ett eller annat sätt inte fungerar.
Revisorerna ska även granska verksamheten, det vill säga om styrelsen lever upp till föreningens policydokument, följer verksamhetsplanen och arbetar utifrån de beslut som fattats på årsmötet.

Lekman eller kvalificerad

En revisor kan antingen vara lekmannarevisor eller kvalificerad revisor. En kvalificerad revisor är en godkänd eller auktoriserad yrkesrevisor och bör finnas i mycket stora föreningar med miljonomsättning och flera anställda. Inom flera specialidrottsförbund finns regler som anger att elitföreningar måste ha minst en kvalificerad revisor för att få delta med lag i de högsta serierna (elitlicensregel). Lekmannarevisor är benämningen på vald person som inte är revisor till yrket, och är vanligast i små och medelstora föreningar. Lekmannarevisorn, även kallad verksamhetsrevisor, kan också finnas vid sidan om yrkesrevisorn i större föreningar och förbund.

En revisor bör under alla omständigheter inte ha någon nära koppling till styrelsens ledamöter, till exempel vara nära släkt med en styrelseledamot. Revisorn ska vara ojävig, vilket dock inte behöver innebära att denne ska rekryteras utanför medlemskretsen.

Följa styrelsens arbete

Revisorerna ska löpande under året följa styrelsens arbete genom att ta del av delbokslut, styrelseprotokoll och övriga handlingar som kan vara av värde. Efter verksamhets-/räkenskapsårets slut ska styrelsen överlämna de ekonomiska handlingarna till revisorerna som efter granskning upprättar en revisionsberättelse som ska presenteras på årsmötet. Härutöver är det vanligt att revisorerna till styrelsen lämnar en särskild revisions-PM där påpekanden kan göras som inte är av allvarligare art.

Skulle det visa sig att ekonomiska oegentligheter har förekommit i föreningen, eller att styrelsen på ett påtagligt sätt har misskött verksamheten och därmed orsakat föreningen ekonomisk skada, är det revisorernas ansvar att informera medlemmarna om detta på årsmötet och även överväga om ansvarsfrihet ska föreslås för hela eller delar av styrelsen.

Insyn och tystnadsplikt

Revisorerna har alltid rätt att få ta del av föreningens handlingar, allt från styrelseprotokoll, ekonomisk redovisning till avtal mellan föreningen och anställda. Revisorerna har dock också en tystnadsplikt och får inte föra vidare sådan information som kan skada föreningen om det offentliggörs eller som av annan anledning bedömts ska vara sekretessbelagd. Om en medlem misstänker att något inte står rätt till med styrelsens skötsel av föreningen, har den enskilda medlemmen ingen rätt att få granska den ekonomiska redovisningen eller att få syna styrelsens papper.

Medlemmen kan i stället vända sig till revisorn, som både har rätt och skyldighet att granska styrelsens arbete. Finner revisorn att något är fel kan han enligt stadgarna inkalla ett extra årsmöte för att lyfta fram frågorna i ljuset och för att välja ny styrelse. Skulle granskningen inte visa på några oegentligheter, kan revisorn återrapportera detta till medlemmen med hänsyn till den sekretess som finns.

Om revisorerna skulle missköta sitt förtroendeuppdrag kan de på samma sätt som styrelsen ställas till ansvar och eventuellt göras skadeståndsskyldiga.

Mer att läsa om revision och att vara föreningsrevisor finns här Pdf, 764 kB..

Sidan publicerades: 20 december 2023