Det ska vara roligt att tävla

Många barn vill tävla och får tävla. Men det ska vara roligt. Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna sätter nu extra fokus på frågan för att öka vuxnas förståelse för sin roll och för vad som är tävling på rätt sätt för barn och unga.

Sidan uppdaterades: 11 april 2024

– Bra tävlingsverksamhet är en viktig och central del av idrotten. Den är rolig och bidrar till långsiktig utveckling. Dålig tävlingsverksamhet fokuserar på kortsiktiga resultat och uppstår när vi tar elitidrottens tävlingsformer och försöker applicera den på barnidrotten, säger Malin Träff, talesperson för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet.

Det händer mycket inom svensk barn- och ungdomsidrott. Det senaste decenniet har regler moderniserats, storlek på ytor och utrustning anpassats och synen på utveckling omvärderats. Med förändring följer diskussion och behovet av att kunna besvara frågan varför? I vår lyfter Riksidrottsförbundet frågor som rör barn och ungdomars tävlande.

– Idrott formades av vuxna för vuxna för väldigt längesedan och elitidrotten har fungerat som norm. Inom elitidrott för vuxna är fokus på att vinna, inom barn- och ungdomsidrott ska fokus vara på att skapa riktigt bra miljöer för utveckling. Eftersom verksamheterna har olika syfte behöver de se olika ut. Det är egentligen inte konstigare än så, säger Malin Träff.

I stort sett alla förbund har gjort någon form av strukturell förändring av sin tävlings- eller träningsverksamhet.

–Vi vet mycket mer i dag om hur man skapar bra utvecklingsmiljöer men det är svårare att skapa bra utvecklingsmiljöer än att vinna. Det ställer högre krav på kompetens hos tränare och högre krav på flexibilitet i tävlingssystemen, säger Malin Träff.

Som stöd för föreningar har SISU Idrottsutbildarna tagit fram folkbildningsmaterial som ger förutsättningar för gruppdiskussioner och utveckling av barn- och ungdomsverksamheten. Föreningarna kan också ta stöd av sitt lokala RF-SISU distrikt och/eller specialidrottsförbund vid behov.

–Jag tror det kan finnas en oro hos vuxna som inte känner igen sig i hur man idrottar i dag, jämfört med när de själva var unga. Om man inte förstår förändringarna eller bakgrunden och behovet bakom blir det inte lätt att själv ställa om till det nya. Det är synd eftersom de vuxna runt barnen är avgörande för omställningen. Genom att lyfta frågan hoppas vi sätta i gång fler samtal och öka förståelsen, säger Malin Träff.

Sidan publicerades: 11 april 2024

Kontakt

Elin Hornbrink

Idrottskonsulent

036-34 54 38

Ansvarsområde: Idrottsföreningar i Tranås kommun samt frågor som rör barn- och ungdomsidrott och projektstöd IF barn- och ungdomsidrott i Småland.

Arbeta vidare i föreningaen

Lärgruppsplan Powerpoint, 6 MB.

Du som ledare eller tränare kan arbeta vidare med detta lärgruppsmaterial kopplat till våra filmer.

Ladda ner vår skylt

Här tävlar barn Pdf, 3 MB.