Emelie gick från hemmasittare till ledare

För några år sedan var Emelie Sten en hemmasittare som fastnat bakom skärmen i datorspelandets trygga värld. Idag har hon en heltidsanställning på Tegelbruket, där hon bland annat är E-sportcoach och ledare för Fredagssport.
– Jag är så tacksam för att jag själv kom iväg till Fredagssport, som deltagare när jag gick på högstadiet och som bäst behövde det, säger hon.

Sidan uppdaterades: 26 mars 2024

När Emelie som i dag är 21 år gammal kom till Fredagssport för första gången gick hon på högstadiet och var allt annat än en fysiskt aktiv ungdom, delvis på grund av sin Aspberger och ADHD. Den mesta tiden tillbringades framför datorn, eftersom det var där hon kände sig hemma och trygg.
–Vissa dagar orkade jag inte ens gå till skolan. Jag vände på dygnet och fastnade i min egen lilla värld.

Vågade utmana sig själv

Resan från flickrummet ut som deltagare i samhället började när Emelie fick sin diagnos och därmed en kontaktperson. Kontaktpersonen tog med Emelie till en fritidsgård och de i sin tur lockade med henne till Fredagssport på Tegelbruket. Efter att ha varit deltagare i något år vågade Emelie utmana sig mer och deltog i olika satsningar för människor med funktionshinder. Hon var bland annat arrangör för sommarprojektet Funkis-mello och så småningom resulterade hennes framsteg i att hon blev timanställd på Tegelbruket för att vara med som ledare på Fredagssport och vid olika e-sport-event. Det i sin tur ledde så småningom vidare till en heltidsanställning på Tegelbruket, där hon idag jobbar i caféet, som e-sportcoach och ledare för Fredagssport.

Kan vara ett stöd för andra

Som före detta hemmasittare känner Emelie att hon kan vara ett stort stöd för andra barn och ungdomar som fastnat, eller riskerar att fastna vid datorn hemma.
–Ja, det känner jag verkligen till hundra procent. Vi hade en grupp för barn mellan 7-12 år, där allihop mer eller mindre satt hemma och spelade. En del av dem gick inte till skolan, några var där ibland. Eftersom jag själv varit i samma situation kunde jag relatera och möta dem och få dem att förstå att de inte är ensamma, men att tillvaron blir så mycket bättre om man faktiskt tar sig iväg till skolan och på aktiviteter och det gjorde att vissa av dem faktiskt gick till skolan igen. Att det finns ett gamingställe där man kan träffa likasinnade och spela tillsammans fyller en viktig funktion för barn och ungdomar som annars skulle fastna vid datorn hemma och riskera att bli hemmasittare, säger Emelie.

Den 17 april bjuder RF-SISU Örebro län tillsammans med Örebro läns Parasportförbund in till en temakväll om parasport ” Idrott för alla”. Kvällen riktar sig till personer som är engagerade i en idrottsförening som har eller är intresserade av att starta verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Läs mer och anmäl dig här.

Sidan publicerades: 25 mars 2024