Ny rapport slår fast vikten av samverkan för social hållbarhet i samhällsomvandlingen
Inte bara industrin, vägar, bostäder och arbetskraft måste fram. Livet mellan husen får inte glömmas bort i samhällsomvandlingen. En ny rapport pekar på idrottsrörelsens och ungas nyckelroller i förverkligandet av det goda livet. Den trycker på att samverkan, stöd och nytänkande behövs för att potentialen ska tas tillvara fullt ut.
Sidan uppdaterades: 15 mars 2024
Den pågående samhällsomvandlingen i Norrbotten innebär stora utmaningar men också stora möjligheter för idrottsrörelsen.
Rapporten ”Samhällsomvandling på ungas villkor – med idrottsrörelse, näringsliv och offentlig sektor på samma lag, Pdf, 2 MB. är framtagen av Kairos Future på uppdrag av RF-SISU Norrbotten. Kortfattat beskriver den varför Norrbotten ska satsa på idrotten och unga som viktiga medspelare i samhällsomvandlingen och det avgörande med att etablera en väl fungerande samverkan mellan idrottsrörelsen, näringslivet och offentlig sektor.
Rapporten är finansierad av Sparbanken Nord och Utveckla Norrbotten, som är en del av Region Norrbotten. Den är ett resultat av ideell sektors engagemang, kombinerat med politisk vilja och näringslivsintressen —förenad i viljan att möjliggöra ett hållbart samhälle som människor vill leva i, jobba i och stanna i.
Ladda hem rapporten (pdf). Pdf, 2 MB.
Genväg till rapportens rekommendationer
Genväg till korta filmer med Kairos råd
Se livesänt seminarium i efterhand (länk till Youtube)
Lägg fokus på unga här och nu
Erika Mattsson, chef för hållbarhet och samhälle på Sparbanken Nord, förklarar varför de är med och finansierar rapporten:
— Rapporten har ett ungaperspektiv. Det jättetydligt att det är där vi i Norrbotten ska lägga vårt fokus här och nu. Idrottsrörelsen är en jättestor del av ungas vardag och fritid — flera timmar i veckan. Hur kan vi skapa förutsättningar för unga att kliva in och få mandat och makt i idrottsmiljön? Lyckas vi med det kan vi få de unga att växa som människor. Att få känslan av att ha makt att påverka sin plats och fritiden gör att de växer upp med känslan att bli trodda och lyssnade på. Det är viktigt.
Idrottsrörelsen behöver rätt förutsättnngar i samhällsomvandlingen
Idrottsrörelsen är en av Sveriges största folkrörelser. Majoriteteten av medlemmarna i Norrbottens över 800 idrottsföreningar är unga och idrottsrörelsen pekas ut som en viktig medspelare till att skapa ett attraktivt Norrbotten. Men rätt förutsättningar krävs:
— Det måste finnas tillräckligt med idrottsanläggningar och idrottsytor, även när befolkningen växer. Har vi ingenstans att vara så kan vi inte bedriva verksamhet, säger Katarina Halvarsson, distriktsidrottschef, RF-SISU Norrbotten och fortsätter:
— Spara inte in på idrottsföreningarna eller fritidsförvaltningarna i kommunen. Om föreningarna ska orka bedriva sin verksamhet behövs ett stabilt och tryggt stöd från samhället. Idrotten gör stor samhällsnytta genom sin vardagliga verksamhet.
Vill göra en extra satsning på unga
RF-SISU Norrbotten ser behov av en långsiktig och hållbar satsning på ungt engagemang.
— Vi vill stödja, utbilda och hjälpa föreningarna i arbetet med att skapa ungdomsengagemang, delaktighet och inflytande. Det kommer att innebära kvalitativt arbete i föreningarna, på flera nivåer. De vuxna behöver tänka på att släppa in och ge ungdomar ansvar. Och ungdomarna behöver utbildning och stöd för att kunna ta klivet in, säger Katarina Halvardsson och utvecklar vidare:
—Föreningarna behöver också hjälp att hitta strukturer och nya former för engagemang. Det kan handla om att starta upp ungdomssektioner, förändra stadgarna och överlag modernisera föreningens arbetssätt.
Ebba Jonsson från Norrbottens Ridsportförbunds ungdomssektion bekräftar bilden av att unga vill engagera sig bara de får chansen och rätt stöd:
— I ridsporten är det tvingande för föreningarna att ha ungdomssektioner. Det har gjort att det finns ett starkt ungdomsengagemang i sporten. Fler idrotter borde ta efter. Ge unga ansvar, de kan axla den rollen långt bättre än vad vuxna tror.
Panelsamtal med beslutsfattare och idrottsrörelsen
Den rykande färska rapporten presenterades under ett seminarium den 13 mars i Luleå och följdes av samtal med en namnkunnig panel. På agendan fanns samtal om nödvändigheten av att samverka brett över alla sektorer — idrottsrörelsen, näringslivet, regionen och kommunerna, för att Norrbotten ska klara av alla utmaningar som samhällsomvandlingen bär med sig är. Ett viktigt medskick var att idrotten och de unga får inte glömmas bort i processen.
Seminariet livesändes och går att se i efterhand. Länk till inspelningen.
1. Gå från etablerade roller till resultatfokuserad samverkan
Det som planeras nu i Norrbotten är unikt i modern tid. Alla samhällsaktörer behöver acceptera att etablerade roller och uppdrag kan behöva förändras om samhällsomvandlingen ska kunna realiseras. Om stora och små företag lyckas, om unga människor vill stanna i regionen och om nya människor vill komma hit så är framtiden ljus. Vilka aktörer och vilken samverkan kan leda utvecklingen dit, oavsett historiska arbetssätt och traditioner?
2. Sätt unga och de nya invånarna i centrum
För att verkligen ha en chans att förändra den demografiska utvecklingen i regionen behöver makthavare och tjänstepersoner i alla organ anstränga sig för att förstå människorna man vill nå. Vad är viktigt för dem när de väljer boendeort, arbetsgivare och ideellt engagemang? Hur kan Norrbotten erbjuda mer av det? Att sätta målgrupperna i centrum är en attitydfråga. När det lyckas följer en kreativ ödmjukhet där det förgivettagna kan utmanas på nya sätt. Det här är ett arbete där samverkan och delande av insikter verkligen lönar sig för alla parter.
3. Arbeta strategiskt och scenariodrivet
Samhällsomvandlingen sker genom en myriad av beslut, varav många fattas inom ramen för lagstiftning och särskilda organ med sina respektive processer och tidplaner. Genom strategisk planering utifrån möjliga scenarier kan olika utvecklingar analyseras i förväg. Det gäller inte minst inom regional och kommunal politik, som för att vara proaktiva behöver tänka till kring idrottens plats i länet. Då kan beslut snabbt fattas när behov uppstår.
4. Till offentlig och privat sektor: förverkliga idrottsrörelsens potential
Som rapporten har visat bär idrottsrörelsen på både vilja och förmåga att vara en viktig partner i samhällsbygget. Inom det ideellas frivillighet sker en utveckling av människor, relationer – och därmed platser – som inte kan ske någon annanstans. Ideellt arbete är dessutom obetalt vilket innebär att investerade medel snabbt förräntas i form av bland annat bättre uppväxtvillkor och folkhälsa.
Sidan publicerades: 14 mars 2024
En rapport om idrottsrörelsens och ungas betydelse, behov och förutsättningar i Norrbottens samhällsomvandling och vad som behövs för en lyckad omställning.