Pristagarna till Stjärnfesten är utsedda

Under Stjärnfesten den 9/2 kommer det att delas ut priser i nio olika kategorier. Läs om vilka som blev vinnarna i RF-SISU Blekinges kategorier.

Sidan uppdaterades: 9 januari 2024

Totalt kom det in över 60 nomineringar i de olika kategorierna, en tydlig bekräftelse av hur stort och viktigt engagemanget i Blekinges idrottsföreningar är. Stort tack till alla som har nominerat!

Årets vinnare är:

Årets Engagemang

Per Carlsson, Jämjö Bordtennisklubb
En idrottsförening är ett sätt att organisera ett engagemang. Vi vill ha en stark och levande idrottsrörelse som tar vara på just människors engagemang och inspirerar till delaktighet. För att fånga ett engagemang i tiden, kan det även betyda att anta nya former i sin verksamhet.

Per kom tillbaka till Karlskrona efter har varit från staden några år. Han sökte då upp sin gamla bordtennisklubb och fann en förening utan spelare, och med en styrelse som var på väg att lägga ner föreningen. Per har på många kreativa sätt fått klubben att leva upp och blomstra igen, bland annat genom att öppna upp ett lyckosamt samarbete med andra bordtennisföreningar. Jämjö BTK har idag 70 aktiva spelare, med allt från barnverksamhet till en populär motionärsträning. Pers engagemang och driv har skapat engagemang hos andra. Föreningen har nu många som hjälper till med att utveckla klubben för att framför allt ge barn och ungdomar ett minne för livet och en plats att alltid vara välkommen till .

Per Carlsson är genom sitt engagemang och förmåga att engagera andra en mycket värdig vinnare av priset för Årets Engagemang inom blekingsk idrott!

Årets Inkluderare

Karlshamn Fightcenter
Alla, oberoende förutsättningar och bakgrund ska kunna känna sig välkommen i idrottsrörelsen. Föreningars verksamhet ska ge människor med olika förmåga möjlighet att vara med.

Karlshamn Fightcenter är förening som har en stor och bred verksamhet, med olika träningsformer och för olika åldrar. Karlshamns Judoklubb har under senare år integrerats i Karlshamns Fightcenter vilket har inneburit ett lyft för dem båda. Föreningen har också skapat en ny anläggningsyta i befintlig lokal för att kunna ta emot ännu fler. Under året startade man dessutom i gång ett gym, bland annat för att föräldrar ska kunna träna medan barnen tränar, känna sig hemma i lokalen och komma in i föreningen. Det finns ett stort engagemang där bland annat ledare hämtar barn till träningen, fixar fika och sätter guldkant. Det finns också möjlighet att låna utrustning av föreningen, och man har uppskattade samarbeten med flera andra idrottsföreningar.

För Karlshamns Fightcenter är det viktigt att alla ska kunna vara med, och en välförtjänt mottagare av priset Årets Inkluderare inom Blekingeidrotten!

Årets Jämställdhetspris

Handbollsföreningen Karlskrona
Vi vill ha en jämställd idrott. Idrottsrörelsen ser en jämställd verksamhet som en förutsättning för och ett tecken på en framgångsrik idrott. Möjligheterna att utöva och leda idrott ska vara lika för alla oavsett kön.

HF Karlskrona är en förening som jobbar för jämställdhet både på planen och i organisationen. Föreningen har ett 50/50-tänk i allt de gör. I föreningen finns det lika många tjejer som killar som spelar handboll, och representationen i styrelse och kommittéer är jämställd. HF Karlskrona är en av få elitföreningar i Sverige som har en kvinnlig ordförande. Vi vill också lyfta den nystartade och den omåttligt populära parahandbollsverksamheten PANG. Alla har en plats i HF Karlskrona.

HF Karlskronas tydliga och prioriterade jämställdhetsarbete vill vi gärna uppmärksamma, och föreningen är välförtjänta vinnare av årets jämställdhetspris i Blekinge!

Årets Ledarskap

Mats Hansson och Tommy Bengtsson, Lyckå FF
En stark svensk idrott måste ha ett starkt ledarskap. Såväl tränare, ledare och förtroendevalda måste känna till och leda enligt svensk idrotts värdegrund. Ledarskapet ska vara individanpassat och genomsyras av ett gott bemötande.

Mats Hansson och Tommy Bengtsson har en väldigt stor betydelse för Lyckå FF som växer så det knakar. Med sin rutin och positiva attityd är de en viktig samlande kraft i föreningen, och har också en förmåga att hitta och utveckla nya ledare i föreningen. Föreningen har idag närmare 100 ideella ledare som aktiverar över 1000 medlemmar, varav 500 är aktiva barn. Mats och Tommy har dessutom ett ledarskap och engagemang som sträcker sig långt utanför fotbollsplanen och klubbstugan. T.ex. hälsar på äldre medlemmar på äldreboendet, bjuder in ukrainare till föreningen för att berätta om den svenska idrottsrörelsen och finns med runt matcher/arrangemang/utbildningar i alla åldersgrupper.

Mats och Tommy är två av föreningslivets eldsjälar och synnerligen väl värda mottagare av priset för årets ledarskap inom idrotten i Blekinge!

Årets Nytänk

Blekinge Seglarförbund och Hans Hamel
Idrottsrörelsen ska ge plats åt alla som vill idrotta, oavsett ambition. Det måste finnas möjligheter att utforma verksamhet så att så många som möjligt mår bra, har roligt och utvecklas under hela livet. Då behövs även nya former för idrottande. Och för nya former krävs nytänk och mod.

Hans Hamel lanserade hösten 2021 en idé om att prova ett nytt kappseglingskoncept, i syfte att minska det stora gap som finns för barn och deras föräldrar mellan seglarskolor och kappsegling. Gapet leder till att ytterst få fortsätter från seglarskolan till att bli kappseglare. Idén formades till ett koncept av Blekinge Seglarförbund, 4 föreningar runt om i länet samt Hans. Grundidén är att istället för att köpa en egen jolle och uppfylla regelbokens alla paragrafer, kappseglar barnen med arrangerande klubbs skoljollar. Istället för att tävla individuellt tävlar klubbarna mot varandra. Det nya tävlingsformatet har nu provats, och utvecklats, under de två senaste åren. Kappseglingen blandas upp med tävlingar och aktiviteter på land, som gör att seglarna även lär känna varandra och skaffar nya kompisar.

Blekinge Seglarförbund och Hans Hamel vågade tänka nytt för att inkludera fler och samtidigt skapa nya kreativa samarbeten mellan klubbarna i Blekinge. Ett viktigt bidrag till utveckling, som belönas med Årets Nytänk inom blekingsk idrottsrörelse!

Övriga priser

Under Stjärnfesten kommer även BLT:s Komet, Sydöstrans guldmedalj och Region Blekinges idrottspris och Blekingepokalen att delas ut.

BLT:s Komet

Max Petersson, KA 2 IF
Läs reportage om Max på BLT.se

Sydöstrans guldmedalj

Amanda Nilsson, Karlshamns SK Swimrun
Läs reportage om Amanda på sydostran.se

Region Blekinges Idrottspris

Vinnaren offentliggörs under Stjärnfesten

Blekingepokalen

Det finns 10 kvarvarande kandidater att rösta på, fram till den 26 januari. Samtliga är inbjudna till Stjärnfesten, och den slutliga vinnaren presenteras där - den 9 februari!

Läs mer och rösta här

Så här deltar du i Stjärnfesten

Stjärnfesten är den festliga finalen av Idrottsveckan i Blekinge 2024. Shirley Clamp leder oss genom kvällen med prisutdelningar och goda föreningsexempel. Populära Wallmans On Tour ramar in kvällen med underhållning från scenen och ute i festlokalen.

Missa inte förminglet där Sparbankerna tävlar ut totalt 35 000 kr i "Sparbankernas Föreningshjälte", till blekingska idrottsföreningar som vinnarna själva väljer.

Att delta i Stjärnfesten kostar 395:- per person och då ingår 3-rätters middag, bordsvatten, underhållning och överraskningar.

Läs mer om Stjärnfesten och hur du anmäler dig

Sidan publicerades: 9 januari 2024