Hoppa till sidans innehåll

Vi är idrottens eget studieförbund.

Vi utbildar, bildar och utvecklar svensk idrott

Foto: NILS JAKOBSSON

För dig som ledare

Hat och kränkningar förekommer både i sociala medier som Kik, Instagram, Snapchat och Facebook, i onlinespel och i kommentarsfält till Youtube-filmer och bloggar. Detta är något som alla – även vuxna – måste förhålla sig till och hantera. Många vuxna har inte själva upplevt hat och kränkningar på nätet och inte heller sett andra drabbas – helt enkelt för att de inte vistas i de digitala miljöer där sådant förekommer.
 • Uppdaterad: 15 FEB 2018 19:56

Vad är en kränkning?

Elaka och hatfyllda kommentarer kan skickas och spridas via sms, i sociala medier och onlinespel. De som drabbas kan uppleva sig kränkta, särskilt om kommentaren delas och sprids vidare. 

De som skriver, gillar, kommenterar eller delar kränkande inlägg kan inte veta hur de drabbade reagerar och påverkas. I skydd av skärmen kan det också vara lättare än annars att uttrycka elakheter och hat.

Den som kränker och den kränkta känner oftast varandra i verkligheten. De kanske går i samma klass eller tränar i samma idrottsklubb. Men elakheter och hat kan också spridas mellan personer som aldrig träffats, till exempel i kommentarsfält på bloggar och Youtube-kanaler eller i online-spel.

Var går gränsen?

Vad får man uttrycka och inte på nätet? Lagen drar upp vissa gränser, men utöver det måste vi även diskutera med unga om vad, av det som är lagligt, som är okej och inte okej att skriva och dela på nätet.

Relationer på nätet skiljer sig inte särskilt mycket från relationer utanför nätet. Det finns inga undantag som gör att man får behandla varandra på ett sämre sätt på nätet än utanför.


Fyra råd för ett bättre internet

Statens medieråd har sammanställt 4 råd för ett bättre internet:

 1. Var kritisk – fundera på vad du läser, ser och hör på nätet.
 2. Ljug inte – använd ditt riktiga namn när du postar kommentarer
 3. Såra ingen – tänk efter innan du skriver eller delar innehåll som handlar om andra än dig själv.
 4. Säg till – anmäl det som inte känns okej till hemsidan du ser det på, oavsett om det handlar om dig eller andra.

Använd gärna frågeställningarna till höger som stöd för att prata med dina aktiva om kränkning och nätbeteende.

Film
Unga Youtubers delar med sig av sina erfarenheter.


Vad kan du göra om du stöter på näthat?

 • Gå in och kommentera stöttande för den som utsatts. Många vittnar om att det kan betyda mycket att någon vågar stå upp.
 • Ta kontakt och erbjud din hjälp. Om du känner den som utsatts kan du ta personlig kontakt och fråga vad du kan göra för att hjälpa till. Kanske vill personen anmäla men vet inte hur man gör?
 • Anmäl inlägget. På de flesta sociala medier finns möjligheten att rapportera inlägg som man anser inte är okej. Detta bör man alltid göra. Ju fler som anmäler, desto större tryck får sajtägaren på sig att ta bort inlägget.
   
 • Polisanmäl om du misstänker att ett brott begåtts. Tänk på att det inte är din uppgift att utreda om det verkligen är ett brott – det ska polisen göra.
   
 • Tipsa om avdelningen Jag vill ha hjälp  på Statens medieråds no hate-sajt.

 • Om du är ung – prata med en vuxen som du litar på. Det kan vara dina föräldrar eller någon på skolan. Svåra beslut ska man inte ta själv. Du kan även ta kontakt med Bris via chatt, mejl eller telefon. Tillsammans kan ni prata om vad du kan göra.

Vill du lära dig mer?

På sajten statensmedieråd.se/nohate finns mycket mer information, tips, filmer, poddar och annat material för dig som vill lära dig mer.

Affisch och folder

Där finns bland annat en affisch med tips och råd till föräldrar att skriva ut och sätta upp i er lokal eller omklädningsrummet. Det finns även en folder - ”Hat och kränkningar på internet – en vägledning till föräldrar och andra vuxna i barns närhet” att använda som ledare eller ge till föräldrar i föreningen. Den finns på svenska, engelska arabiska och somaliska.
               
Ladda hem affischen. Ladda hem foldern.

Prata om kränkningar

 • När känner du dig kränkt?
   
 • Var går gränsen för vad som är okej att säga eller skriva?
   
 • Upplever du en skillnad mellan vad som är okej på nätet och utanför?

”… kränkande behandling eller trakasserier som innebär en upprepad negativ handling när någon eller några medvetet och med avsikt tillfogar eller försöker tillfoga en annan skada eller obehag.”

Källa: Skolverkets definition av mobbning. Begreppet mobbning används inte i Skollagen.

Prata om nätbeteende

 • Vad innebär det att vara kritisk på nätet? Hur kan du tänka innan du delar något du läst eller sett? Vem står bakom budskapet och hur vet du att det är sant?
   
 • Använder du ditt riktiga namn på nätet? Finns det anledningar att inte göra det? Hur reagerar du på anonyma kommentarer själv?
   
 • Hur kan du tänka ett steg längre innan du delar något som handlar om någon annan än dig själv? Vem kan eventuellt ta illa upp?
   
 • Anmäler du när du känner att det du ser inte känns okej, antingen för dig själv eller för någon annan? Varför/varför inte?

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link