Hoppa till sidans innehåll

Vi är idrottens eget studieförbund.

Vi utbildar, bildar och utvecklar svensk idrott

Foto: LENNART MNSSON

För dig som förälder

Var går gränsen mellan att övervaka och visa sig intresserad? Ska man som förälder kräva att bli accepterad som vän i sociala forum som Facebook eller Instagram för att barnet ska få använda dessa forum? Hur ska man reagera om barnet berättar om taskiga saker som hen blivit utsatt för i ett socialt forum?
  • Uppdaterad: 15 FEB 2018 20:36

Kunskap om ungas vardag på internet kan du som förälder till viss del läsa dig till eller få genom att du själv är aktiv på internet. Den viktigaste kunskapen får du dock genom att prata med ditt barn och diskutera olika strategier till hur hen kan agera. ”Hur var det på nätet idag?” borde kanske vara en lika vanlig fråga att ställa vid middagsbordet som ”Hur var det i skolan i dag?”

Fem råd till dig som förälder

Trots att livet på internet är lika verkligt som det vanliga livet pratar de flesta familjer betydligt mindre om det som händer på internet. Här är fem råd för att ändra på detta.

1. Skaffa kunskap

Skaffa dig kunskap om hur olika sociala medier och spel fungerar, så att du har något att relatera till. Be ditt barn berätta om och visa funktionerna i de forum som just ditt barn brukar besöka.

2. Förklara din oro

Om du är orolig för att ditt barn ska bli utsatt för kränkningar på internet, berätta det. Förklara vad du oroar dig för och varför.

3. Utarbeta strategier

Kanske har ditt barn egna strategier för att hantera problem på internet? Om inte – utarbeta sådana tillsammans.

4. Uppmana ditt barn att reagera

Uppmana ditt barn att berätta även om kränkningar som andra råkar ut för. Diskutera hur ditt barn kan reagera och agera i olika situationer där hen blir vittne till en kränkning.

5. Skuldbelägg inte

Om ditt barn berättar att hen råkat ut för en kränkning på internet – skuldbelägg inte, även om du tycker att hen kanske betett sig obetänksamt. Ta reda på vad som har hänt och försök sedan att lösa situationen tillsammans med ditt barn.


Skaffa dig mer kunskap

På sajten statensmedieråd.se/nohate finns kunskap, stöd och råd för att du som förälder ska kunna prata om hur ditt barn har det på nätet.

Några tips att börja med:

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link