Hem / Stöd och verktyg / För förening / Motverka näthat – No hate

Motverka näthat – No hate

”Hur var det på nätet i dag?” borde kanske vara en lika vanlig fråga att ställa vid middagsbordet som ”Hur var det i skolan i dag?”

Hur kan du som ledare i en idrottsförening förhålla dig till den digitala värld dina aktiva befinner sig i? Hur kan ni i laget, föreningen eller hemma prata om hur man är en bra kompis, inte bara på planen och i omklädningsrummet utan även på nätet?

Elakheter, trakasserier, mobbning, rasistiska och sexistiska budskap har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement. I samarbete med Statens medieråd har vi samlat material och tips från sajten No Hate som hjälp för dig som ledare i en idrottsförening.

Se filmen "Låt oss prata om det"

För dig som ledare

Hat och kränkningar förekommer både i sociala medier som Kik, Instagram, Snapchat och Facebook, i onlinespel och i kommentarsfält till Youtube-filmer och bloggar. Detta är något som alla – även vuxna – måste förhålla sig till och hantera. Många vuxna har inte själva upplevt hat och kränkningar på nätet och inte heller sett andra drabbas – helt enkelt för att de inte vistas i de digitala miljöer där sådant förekommer

Samla dina aktiva under ett par träffar för att prata om hur ni kan tänka och agera för att på bästa sätt förebygga näthat.

Vill ni ha ytterligare hjälp i det arbetet eller fördjupa er så finns SISU Idrottsutbildarna som en resurs att nyttja. Kontakta gärna ert RF-SISU distrikt för att få reda på mer och se hur de kan stödja ert arbete.

Vad är en kränkning?

Elaka och hatfyllda kommentarer kan skickas och spridas via sms, i sociala medier och onlinespel. De som drabbas kan uppleva sig kränkta, särskilt om kommentaren delas och sprids vidare.

De som skriver, gillar, kommenterar eller delar kränkande inlägg kan inte veta hur de drabbade reagerar och påverkas. I skydd av skärmen kan det också vara lättare än annars att uttrycka elakheter och hat.

Den som kränker och den kränkta känner oftast varandra i verkligheten. De kanske går i samma klass eller tränar i samma idrottsklubb. Men elakheter och hat kan också spridas mellan personer som aldrig träffats, till exempel i kommentarsfält på bloggar och Youtube-kanaler eller i online-spel.

Var går gränsen?

Vad får man uttrycka och inte på nätet? Lagen drar upp vissa gränser, men utöver det måste vi även diskutera med unga om vad, av det som är lagligt, som är okej och inte okej att skriva och dela på nätet.

Relationer på nätet skiljer sig inte särskilt mycket från relationer utanför nätet. Det finns inga undantag som gör att man får behandla varandra på ett sämre sätt på nätet än utanför.

Fyra råd för ett bättre internet

  • Var kritisk – fundera på vad du läser, ser och hör på nätet.
  • Ljug inte – använd ditt riktiga namn när du postar kommentarer
  • Såra ingen – tänk efter innan du skriver eller delar innehåll som handlar om andra än dig själv.
  • Säg till – anmäl det som inte känns okej till hemsidan du ser det på, oavsett om det handlar om dig eller andra.

Om du stöter på näthat

Gå in och kommentera stöttande för den som utsatts. Många vittnar om att det kan betyda mycket att någon vågar stå upp.

Ta kontakt och erbjud din hjälp. Om du känner den som utsatts kan du ta personlig kontakt och fråga vad du kan göra för att hjälpa till. Kanske vill personen anmäla men vet inte hur man gör?

Anmäl inlägget. På de flesta sociala medier finns möjligheten att rapportera inlägg som man anser inte är okej. Detta bör man alltid göra. Ju fler som anmäler, desto större tryck får sajtägaren på sig att ta bort inlägget.

Polisanmäl om du misstänker att ett brott begåtts. Tänk på att det inte är din uppgift att utreda om det verkligen är ett brott – det ska polisen göra.

Tipsa om avdelningen "Jag vill ha hjälp" på Statens medieråds no hate-sajt.

Leveransadress:

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm för företagspaket och transporter