Hem / Stöd och verktyg / För förening / Barns lärande

Barns lärande

Lärande för barn handlar om delaktighet och att involvera barn i den egna träningen. Varför inte byta ut några träningspass och prata om hur kroppen fungerar eller ge barnets självförtroende en kick i rätt riktning?

För att få en bild av vad barns lärande handlar om är det bra att titta på filmen Ett lärande med barnens bästa för ögonen – utifrån ett lärande med många sinnen.

Filmer för barn och unga

I våra filmer för barn och ungdom kan utövaren själv titta och fundera kring frågorna som ställs. Filmerna berör viktiga frågor för att utveckla såväl utövaren som idrotten i sig och bidrar till att skapa ökad delaktighet, ökad förståelse och lärande.

Att skapa rörelseförståelse

Motivationen är A och O

Skapa delaktighet och gemenskap

I varje film finns ett par frågor att reflektera kring själv eller tillsammans och samtala kring i samband med träning, läger eller andra aktiviteter. Varje film är 2–3 minuter.

Här finns en lärgruppsplan som underlag för vidare samtal efter att ni har tittat på filmerna.

Material: Wilda och Walter

Wilda och Walter är två figurer som ger dig som ledare och förälder ett bra stöd för hur du kan göra. Satsa på att utveckla barn på flera plan, inte bara idrottsligt.

Innehållet i materialen om Wilda och Walter utgår ifrån värdegrunden i idrottsrörelsens idéprogram  Idrotten Vill. Där står det bland annat att idrottsföreningar ska erbjuda en kamratlig och trygg social miljö där barnen kan utvecklas och bli delaktiga i utformningen av själva verksamheten.

I häftena Jag är unik och Tillsammans guidar Wilda och Walter barn mellan 7 och 12 år genom olika äventyr. Barnen får lära sig om kropp och knopp och om att vara tillsammans i en grupp. Här finns möjlighet att fundera och reflektera kring sig själv, sin träning och sin träningsmiljö.

Förstå hur maten påverkar knopp och kropp i Jag behöver bränsle! Barnen kommer att leta efter vitaminer, laga mat, fundera på vad mat innehåller och när det är smart att äta för att orka och må så bra som möjligt och mycket mer.

I Jag skapar framtidens idrott! får barn mellan 8 och 10 år fundera på idrott i framtiden. Hur kommer framtidens träning och tävling att se ut? Hur ska det gå till i framtidens idrottsförening och vilka idrotter kan du utöva på framtidens idrottsplats?

Webbverktyg

Wilda och Walter guidar dig vidare i de två webbverktygen Så här känner och tycker jag! och Jag kan, jag vill och jag vågar!

För de lite äldre barnen och yngre ungdom finns även Tyck till!

Kontakta en idrottskonsulent på ditt närmsta RF-SISU distrikt, de hjälper er vidare när ni vill utveckla er barn- och ungdomsverksamhet.

Leveransadress:

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm för företagspaket och transporter