Bild från förra årets Utbildarsymposium som direktsänds från en studio

”Här vågar SISU Idrottsutbildarna gå utanför boxen”

När Ida Kvist, som är utbildningsansvarig på Danssportsförbundet, var med på Utbildarsymposiet första gången blev hon positivt överraskad. – Här vågar SISU Idrottsutbildarna gå utanför boxen. Det är det ett väldigt bra och proffsigt upplägg på en dag som är helt digitalt. Jag rekommenderar alla som jobbar med utbildningar inom idrotten att vara med.

Sidan uppdaterades: 30 maj 2024

På utbildarsymposiet, som direktsänds från en studio i samarbete med Folkspel, varvas det med kortare föreläsningar, reflektions- och samtalspass samt valbara pass.

– Första gången jag var med tyckte jag att en heldag digitalt lät mycket. Men det har varit jättebra varje gång jag varit med, säger Ida Kvist och fortsätter:

– Det finns utrymme för frågor och under dagen är det valbara pass, där man som deltagare kan önska vad man vill vara med på. Det fungerar som grupparbeten där du får fördjupa dig mer i ett ämne.

Årets tema för symposiet är ”Lärande som motor för utveckling”. Under dagen är det fokus på utvalda omvärldstrender och hur lärandet och digitaliseringens möjligheter kan stärka idrottsverksamheten. Symposiet tar avstamp från pågående arbete med nästa strategi för idrottsrörelsen, rådande forskning kring lärande och AI:s fortsatta utveckling. Följande frågor kommer sättas i fokus:

  • Hur kan vi använda trender för att utveckla lärandet?
  • Vad kommer utmana våra arbets- och förhållningssätt kring lärande?
  • Hur ger vi oss tid och trygghet att våga utmana, utforska och testa nya metoder och verktyg?
  • Vad kommer teknologin och AI:n skapa för nya möjligheter?
  • Hur kan lärandet vara en stark motor för att förändring och utveckling inom idrotten?

Ida Kvist, i sin roll som utbildningsansvarig på Svenska Danssportsförbundet.

Under tidigare symposier har Ida Kvist fått lära sig hur AI kan vara ett verktyg för att hantera svåra situationer som ledare.

– Genom AI har vi kunnat simulera situationer och öva på det i en datamiljö. Det påminner om ett dataspel där du kommer in i en träningshall. Där är du en avatar som exempelvis träffar en mamma eller pappa som är missnöjd med att deras barn inte får tillräckligt med speltid, eller något annat.

– Den är då programmerad till att ställa vissa frågor och ge svar för att lösa situationen. Det blir som en forumteater som omsätts i en digital miljö

Vad är det bästa med dagen?

–  Du får verkligen med dig hur du kan jobba med utbildning- och folkbildningsfrågor på SF, SDF eller RF-SISU distrikt. Jag har fått med mig konkreta saker genom symposiet som vi på Danssportsförbundet har haft mycket nytta av.

– Många som är utbildningsansvariga på SF och RF-SISU distrikt är ofta ensamma i sitt arbete. Här får du möjligheten att nätverka med andra som är i samma situation.

Sidan publicerades: 30 maj 2024

Delta du också!

Utbildningsansvarig på förbund eller SDF? Redan nu kan du säkra din plats till Idrottens utbildarsymposium den 15 november. Det blir garanterat en lärorik dag.