Efter tuffa åren – folkbildningen på uppgång

Idrottsrörelsens utbildningsverksamhet minskade kraftigt under pandemin. Nu pekar alla siffror uppåt igen.

– Folkbildningen är viktig för att för att återstarta föreningar och idrottsrörelsen i stort, säger Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Sidan uppdaterades: 20 mars 2023

Ett av Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas allra viktigaste uppdrag är att utbilda ledare, aktiva, föräldrar, styrelser och funktionärer. När coronapandemin slog till blev det ett hårt slag mot folkbildningen som minskade med runt 20 procent.

Nu visar nya siffror en positiv trend. Bland annat ökade antalet utbildningstimmar med 18 procent från 2021 till 2022. Totalt deltog 439 534 deltagare i SISU Idrottsutbildarnas verksamhet. Det är en ökning med 14 procent jämfört med 2021.

Det innebär att folkbildningen är nära nivåerna innan pandemin. Björn Eriksson ser positivt på utvecklingen.

– Det är glädjande att se återhämtningen som skett. Många idrottsföreningar uttryckte redan under pandemin ett framtida behov av stöd för att starta lärgrupper för ledare, aktiva, föräldrar, styrelser och funktionärer. Folkbildningen har varit och är fortsatt viktig i arbetet med att återstarta såväl föreningar som idrottsrörelsen i stort, säger han och fortsätter:

– Även om vi går starkt framåt kommer vi behöva arbeta med revorna efter pandemin under lång tid. Folkbildningen visade sin samlande kraft då och den visar sin kraft nu i att skapa möten och utveckling. Det måste matchas av statligt, regionalt och kommunalt stöd, utan stöd ingen folkbildning.

För mer information kontakta
Björn Eriksson
Ordförande SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06

Sidan publicerades: 20 mars 2023