Hoppa till sidans innehåll

Vi är idrottens eget studieförbund.

Vi utbildar, bildar och utvecklar svensk idrott

Foto: JOHAN L…F

Inkluderande idrott

Inkluderande idrott handlar om att alla ska kunna delta i föreningsidrotten utifrån egna förutsättningar. Så ser det inte ut idag.
  • Uppdaterad: 20 FEB 2018 12:01

Länge har idrotten präglats av att män med ljus hudfärg, som är heterosexuella har varit de som varit mest självklara i idrottens olika rum. Konsekvensen av det är att andra personer inte är lika självklara, så som personer med funktionsnedsättningar, hbtq-personer och tjejer med utländsk bakgrund, som inte attraheras av föreningsidrott i samma utsträckning. Idrotten är därför, i stort,  inte inkluderande, jämställd eller jämlik.

För att förändra det behöver vi arbeta aktivt med att förändra de normer och oskrivna regler som präglar förenings- eller förbundsmiljön, något vi ibland kallar normmedveten idrott.

Normer går att förändra och genom ett medvetet arbete med inkludering kan vi nå de uppsatta målen i Strategi 2025 där vi formulerat detta som en av idrottsrörelsens större utmaningar.

Arbetet med inkludering hänger tätt ihop med jämställdhetsarbetet och kan till exempel handla om språk, jargong, representation eller resursfördelning.

Kontakt

 

 Sofia B Karlsson
Utbildare
SISU Idrottsutbildarna
08-699 61 77 

Mer om inkluderande idrott

Utbildning

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link