Elitidrott

Sidan uppdaterades: 7 november 2023

RF-SISU Västra Götalands har som mål att bidra till samordningen av distriktets elitidrott. Vi vill underlätta och utveckla möjligheterna för elitidrottare och elittränare och föreningar som bedriver elitverksamhet.

Elitidrottare med höga målsättningar är viktiga förebilder för barn och ungdomar. De som väljer att idrotta på elitnivå är ofta ambitiösa både i idrotten och i framtida arbetsliv.

Erfarenhet visar att de flesta elitidrottare, med undantag för de som är aktiva i några få väldigt kommersiellt starka idrotter, som studerar eller arbetar deltid eller heltid har väldigt svårt att få ihop vardagen och med det möjligheten att kunna göra en ordentlig elitsatsning.

Ett yrkesliv efter idrottskarriären

Det är en tuff utmaning att idrotta på elitnivå och samtidigt skaffa sig den support och trygghet som de flesta eftersöker. RF-SISU Västra Götaland arbetar för socialt ansvarstagande elitidrott.

Samtliga elitidrottare bör tänka på vad man gör vid sidan om idrotten för att vara förberedd den dag då karriären avslutas. Forskning visar att elitidrottare som studerar också är mer framgångsrika inom sin idrott än andra elitidrottare vid de olympiska spelen.

Vårt samarbetet med Riksidrottsuniversitetet

Sedan 2015 är RF-SISU Västra Götalands en viktig samarbetspartner till Riksidrottsuniversitetet (RIU) i Göteborg. Vår uppgift är i första hand att förbättra idrottsmiljön för de studenter som idrottar på elitnivå och samtidigt läser på Göteborgs Universitet eller Chalmers.

Läs mer om vårt arbetet med Riksidrottsuniversitetet

Utbildning för elitidrottare

RF-SISU Västra Götalands är övertygade om att ökade kunskaper är en nyckelfaktor till en bättre elitverksamhet. Vi är därför involverade i ett flertal utbildningsaktiviteter inom området.

Läs mer om vårt arbete med utbildning för elitidrottare

Elitidrott hos Riksidrottsförbundet

På Riksidrottsförbundets hemsida kan du läsa mer om hur idrottsrörelsen strävar efter att ge svenska idrottsutövare och funktionärer bästa möjliga förutsättningar att hålla världsklass i många olika grenar.

Läs mer om elitidrott på Riksidrottsförbundets webbplats

Sidan publicerades: 28 september 2022

KONTAKT