
Generell bild från Rörelsesatsning i skolan
Skolan som språngbräda till ett aktivt liv för alla barn
Med Rörelsesatsning i skolan har Olsboskolan i Fagersta tagit stora kliv mot en mer aktiv och inkluderande vardag för sina elever. Tillsammans med idrottsföreningen Fagersta Södra och med stöd från RF-SISU Västmanland väcks nu nya möjligheter – inte minst för barn med funktionsnedsättning. På en träff med elever, personal och förening togs de första stegen mot framtidens inkluderande föreningsidrott i Fagersta.
Sidan uppdaterades: 23 maj 2025
Rörelsesatsning i skolan har blivit en katalysator för Olsboskolans utveckling. För läraren Terese och resurspedagogen Marie har arbetet med satsningen gett både ny kunskap och ett helt nytt perspektiv.
– Vi har blivit mycket mer medvetna om rörelser och deras betydelse, särskilt de grundmotoriska. Vi har också lärt oss att rörelse inte måste vara komplicerat eller dyrt – det handlar om att tänka nytt, berättar Terese.

Terese, lärare och Marie, resurspedagog på Olsboskolan i Fagersta.
Skoldagen på Olsboskolan är numera fylld av aktivitet – från promenader och rörelsepauser till motorikstunder och danspass. Det har inte bara förbättrat elevernas koncentration och samarbetsförmåga, utan också ökat förståelsen och acceptansen för varandras olikheter.
– Det är fantastiskt att se hur de hjälper varandra i övningarna och hittar lösningar så att alla kan vara med, säger Marie. Det har skapat en mycket mer inkluderande kultur på skolan.
Ett gemensamt initiativ för framtiden
Men satsningen slutar inte i klassrummet. Under en träff på skolan med Fagersta Södra, elever och vårdnadshavare diskuterades nästa steg – att utveckla paraverksamhet inom föreningen. Ett efterlängtat initiativ i en kommun där möjligheterna för barn med funktionsnedsättning att idrotta på fritiden är begränsade.
– Just nu finns det få alternativ i Fagersta. Många måste åka till andra städer för att delta. Vi vet att våra elever skulle vilja vara med om det bara fanns fler lokala alternativ, säger Marie.
Björn Furulind från Fagersta Södras cykelsektion håller med.
– Vi vill ge den här målgruppen en chans till rörelse och gemenskap. Men vi saknar både ledare och anpassad utrustning – det är den stora utmaningen, konstaterar han.
Pixiebanan – en symbol för inkludering
När Fagersta Södra byggde sin nya cykelpark – med anläggningsstöd från RF-SISU Västmanland – insåg de snart att inte alla kunde ta del av anläggningen. En elev med funktionsnedsättning försökte cykla där med sin trehjuling, men möttes av hinder. Resultatet? En ny, anpassad bana byggdes – "Pixiebanan", döpt efter flickan som inspirerade förändringen.

Björn Furulind från Fagersta Södras cykelsektion vid "Pixiebanan"
– Det blev ett viktigt uppvaknande för oss. Nu får eleverna på Olsboskolan komma hit på idrottslektioner och cykla gratis, berättar Björn.
"Både elever och vårdnadshavare behöver den mötesplatsen"
För eleverna på skolan har rörelsen blivit en naturlig och uppskattad del av vardagen. Hanin, en av eleverna, beskriver glädjen så här:
– Jag gillar att röra på mig, särskilt att spela fotboll och basket. Det roligaste är att göra det med kompisar. Jag mår mycket bättre och kan koncentrera mig bättre när jag har rört på mig, förklarar hon.
Hanin har också en tydlig bild av hur idrotten borde vara:
– Den ska vara anpassad till varje person. Det är viktigt att ledarna ser vad man kan och inte kan. Då blir det roligt för alla, berättar hon.

Hanin, elev på Olsboskolan i Fagersta.
På Olsboskolan spirar nu hoppet om en framtid där fler barn får möjlighet att vara en del av föreningslivet – oavsett förutsättningar. Rörelsesatsningen har inte bara förändrat skolan, utan också skapat nya broar mellan skola, förening och samhälle.
– Föreningslivet är mer än idrott, det handlar om gemenskap, säger Marie. Både elever och vårdnadshavare behöver den mötesplatsen, avslutar hon.
Tillsammans kan vi skapa en idrott där alla får plats.
Sidan publicerades: 23 maj 2025