Ett fullsatt First Hotel Plaza lyssnade till Patrik Brenning och PG Fahlström under måndagskvällen

Hur vinner vi igen – lärdomar och tips från en inspirerande idrottskväll

Gårdagens föreläsning med Patrik Brenning och PG Fahlström samlade 150 idrottsledare, tränare och föräldrar på First Hotel Plaza i Västerås. Tillsammans utforskade vi frågan: Hur skapar vi en idrottsrörelse som stärker folkhälsan och samtidigt utvecklar framtidens medaljvinnare?

Sidan uppdaterades: 18 mars 2025

Den svenska idrottsrörelsen står inför stora utmaningar. Deltagandet i föreningsidrotten minskar, samtidigt som internationella framgångar uteblir. Allt fler barn hoppar av i tidig ålder, och de som satsar hårt drabbas ofta av skador eller utbrändhet. Hur kan vi vända trenden?

Inför en fullsatt sal på First Hotel Plaza belyste Patrik Brenning utmaningarna inom svensk barn- och ungdomsidrott. Han pekade på vikten av att skapa ett system där fler kan utvecklas utan att tappa motivation eller bli bortvalda för tidigt.

– Vi måste återgå till det som gjorde Sverige framgångsrikt en gång i tiden: multiidrott och spontanidrott. Forskningen visar att barn som utövar flera idrotter har större chans att nå elitnivå samtidigt som de minskar risken för skador. Det är även en lösning på utmaningar som brist på planytor och ledare, menar Brenning.

Multiidrottandet är en av nycklarna menar Patrik Brenning

En annan avgörande faktor är spontanidrott – en gång en självklar del av barns vardag men numera en sällsynt syn.

– Spontanidrott är en välsignelse. Det är gratis, kräver inga ledare och ger barn möjlighet att röra på sig utan prestationskrav. Vi måste fundera på hur vi kan få tillbaka den naturliga rörelsen i barnens vardag, sa Brenning.

Tålamod och bredd för att hitta talangerna

PG Fahlström, en av landets främsta experter på talangutveckling, betonade vikten av tålamod och att värna om bredden inom idrotten.

– Ingen vet vem som blir nästa stjärna. Ju fler barn vi kan behålla inom idrotten, desto större chans har vi att fostra framtida medaljörer. Men viktigast av allt är att vi skapar en miljö där barnen vill stanna kvar och utvecklas – oavsett om de blir elitidrottare eller inte, sade han.

PG Fahlström tryckte bland annat på tålamod och bredd

För idrottsföräldrar var hans budskap tydligt:

– Stötta barnens egen drivkraft. Om ditt barn inte blir uttaget i ett lag, låt dem fortsätta ändå. Det finns så många olika vägar att gå, och det viktigaste är att idrotten är rolig och utvecklande, inte att jaga resultat i unga år, konstaterar han.

Vägen framåt – hur föreningar kan agera

För föreningar och tränare handlar framtidens idrottsrörelse om att skapa inkluderande och flexibla träningsmiljöer. Material som RF-SISU Västmanland erbjuder, exempelvis utbildningsmaterial om gruppindelning, nivåanpassning, att förebygga avhopp samt olika affischer, är ett väldigt bra stöd i detta arbete.

– Vi ser att kostnaderna för idrott skenar, och det behöver vi komma åt. Det ska vara enkelt och billigt att idrotta, och det borde finnas möjligheter att testa olika idrotter utan att behöva byta förening, poängterade Brenning.

Bland deltagarna i publiken fanns representanter från flera idrottsföreningar i Västmanland. En av dem var en deltagare från Rytterne IS, som tog med sig viktiga insikter från kvällen:

– Jag tar med mig tips om hur man ska tänka för att hålla våra barn och ungdomar kvar i idrotten längre, för att motivera dem nu och hålla kvar dem långsiktigt, berättade hon inspirerat.

Vill du veta mer?

För idrottsföreningar och föräldrar som vill fördjupa sig och jobba vidare med ämnet finns flera utbildningsmaterial och resurser via RF-SISU Västmanland. Kontakta din idrottskonsulent för att få tillgång till material och stöd i att utveckla föreningens arbete.

Sidan publicerades: 18 mars 2025