Norbergs Tennisklubb:
Ett föredöme i kampen mot ökande idrottskostnader
I en tid då kostnaderna för barn- och ungdomsidrott skjuter i höjden, visar Norbergs Tennisklubb att det går att hålla dörrarna öppna för alla. Genom kostnadsfria aktiviteter och innovativa lösningar har den lilla föreningen stått emot trenden inom svensk tennis – en idrott som sett de största kostnadsökningarna de senaste åren.
Sidan uppdaterades: 10 januari 2025
Norbergs Tennisklubb, grundad 1928, är en liten men stolt förening i hjärtat av Västmanland. Med endast ett fåtal banor och begränsade resurser har föreningen utvecklat en modell för tillgänglig tennis som inspirerar långt utanför kommungränserna. Föreningen har anpassat sig till den växande kostnadsbördan inom tennis, en sport som sett en kostnadsökning på hela 267 % mellan 2009 och 2023 – den högsta bland alla undersökta idrotter.
Malte Wahlbeck, 56 år och klubbens engagerade ordförande, beskriver föreningens vision:
- Vi har jobbat hårt för att hålla nere kostnaderna och det har gjort att vi kunnat erbjuda gratis sommartennisskola i över 15 år, berättar Malte stolt.
En sommar utan prislapp
I centrum för föreningens arbete står sommartennisskolan, där barn mellan 6 och 15 år varje år får möjligheten att prova på tennis helt kostnadsfritt.
- Vi söker bidrag och samarbetar med lokala företag och organisationer för att finansiera verksamheten, förklarar han.
Den kostnadsfria skolan är inte bara en chans för barn att spela tennis, utan också en viktig rekryteringsbas för nya medlemmar och ledare.
- Vi utbildar unga tränare från våra egna led, vilket håller våra kostnader nere och skapar ett engagemang bland ungdomarna, berättar han.
Det är ett arbete som sticker ut, särskilt i en sport där genomsnittliga årliga kostnader per barn uppgår till hela 23 700 kronor – dubbelt så mycket som vissa andra idrotter som gymnastik och friidrott. Föräldrar inom tennisen spenderar stora belopp på träningsavgifter, tävlingar och läger, som tillsammans är de största kostnadsposterna.
Hantering av utrustning på ett hållbart sätt
Tennisens utrustningskrav är en annan barriär för många familjer. Norbergs Tennisklubb har tagit fasta på detta genom att köpa in racketar och bollar till låga priser och återanvända utrustning så långt det går.
- För nybörjare räcker enklare racketar, och vi ser till att ingen känner sig utanför på grund av utrustningskrav, förklarar Malte. Dessutom får alla deltagare i sommartennisskolan t-shirts, vilket stärker gemenskapen och gör deltagandet ännu roligare.
Medan kommersialiserade aktiviteter, som extra träningspass och specialläger, driver upp kostnaderna till en medianutgift på 5 000 kronor per år för föräldrar inom tennis, har Norbergs Tennisklubb lyckats undvika detta.
Alla är välkomna
Enligt forskning påverkar socioekonomiska skillnader i hög grad barns möjligheter att delta i idrott. Tennis är en sport där dessa hinder är särskilt tydliga, och mindre än hälften av föräldrarna inom tennis anser att de får valuta för pengarna.
Norbergs Tennisklubb arbetar aktivt för att nå alla i sitt lokalsamhälle. Varje år marknadsförs sommartennisskolan i skolor och på sociala medier. Eftersom verksamheten är gratis finns inga ekonomiska hinder för deltagande.
- Vi vill att alla barn ska känna att de kan vara med, oavsett bakgrund, säger Wahlbeck.
En förebild för framtiden
Trots framgångarna är Wahlbeck medveten om framtida utmaningar. Om bidragsmöjligheterna förändras kan klubben behöva anpassa sig, men ambitionen att hålla tennis tillgängligt för alla kvarstår.
- Vi får vara kreativa och lösa nya utmaningar som de kommer, men vår vision står fast – vi vill att tennis ska vara en idrott för alla, avslutar han.
Norbergs Tennisklubb visar att det går att motverka idrottens kostnadsspiral genom engagemang och nytänkande. Genom att kombinera smarta kostnadsbesparande strategier med ett tydligt socialt ansvar står föreningen som ett bevis på att gemenskap och tillgänglighet kan övervinna ekonomiska hinder.
Hela rapporterna finns att läsa här
Smaker det så kostar det. Om föräldrars kostnader för barnens idrott.Länk till extern webbplatsLänk till ett dokument
Krister Hertting, docent i pedagogik, lektor vid Högskolan i Halmstad .
Stefan Wagnsson, docent i idrottsvetenskap, lektor vid Karlstads universitet.
Barn- och ungdomsidrottens prislapp: Vem bär ansvaret?Länk till extern webbplatsLänk till ett dokument
En studie av ansvaret för kostnadsutvecklingen för barn och ungdomar att idrotta i förening 2009 till 2023.
Ola Segnestam Larsson, docent i företagsekonomi, lektor vid Marie Cederschiöld högskola.
Sidan publicerades: 10 januari 2025