Från glasverkstad till fotbollsplan: Hamidreza Bigdeli om vägen till ledarskap

Hamidreza Bigdeli, en 39-årig asylsökande från Shiraz, Iran, har gått från att leda en glasverkstad i hemlandet till att träna unga fotbollsspelare i Skinnskatteberg. Genom RF-SISU Västmanlands TIA-projekt har han inte bara funnit en ny mening i livet utan också en ny roll som ledare inom idrottsrörelsen.

Sidan uppdaterades: 2 september 2024

Att lämna sitt hemland, sina rötter och sitt tidigare liv bakom sig är en utmaning som många asylsökande möter. För Hamidreza Bigdeli, en 39-årig man från Shiraz i Iran, har den resan varit fylld av både prövningar och nya möjligheter. I Iran drev han en framgångsrik verkstad som tillverkade och installerade tvåglasfönster, men när han tvingades lämna sitt land, byttes hans verktyg och arbetskläder ut mot nya utmaningar i ett främmande land.

Sedan fem år tillbaka bor Hamidreza i Sverige, där han mött både svårigheter och hopp. När han inte fick tillstånd att arbeta eller studera, blev tiden snabbt en tung börda. Men genom RF-SISU Västmanlands TIA-projekt (Tidiga Insatser för Asylsökande) fann han ett ljus i mörkret.

"Jag blev glad och kände mig inspirerad"

Hamidreza kom i kontakt med TIA-projektet i Riddarhyttan för ungefär tre år sedan. Det var här han mötte Martin Hammarlund, ansvarig för TIA-projektet hos RF-SISU Västmanland, som bland annat organiserar aktiviteter för asylsökande.

- Programmen och aktiviteterna han ordnade för oss flyktingar var både underhållande och upplyftande. Att delta i dessa program hjälpte mig bland annat att lära mig svenska bättre, berättar han.

Att vara delaktig i projektet gav inte bara honom och hans familj en mer meningsfull vardag, utan det tände också en gnista inom honom. När Martin uppmuntrade Hamidreza att bidra med egna idéer och vara en del av ledarskapet, tvekade han inte att ta steget.

- Jag blev glad och kände mig inspirerad att vara en del av projektet och gruppen, och jag såg fram emot att spendera mer tid tillsammans, säger han.

Ledarskap inom TIA

Idag leder Hamidreza en rad olika aktiviteter inom TIA-projektet i Skinnskatteberg. Han organiserar idrottsövningar, lär ut lokala lekar från olika länder, och arrangerar fisketurer och picknickar för andra flyktingar. Genom dessa aktiviteter hjälper han andra asylsökande att inte bara fördriva tiden, utan också att lära sig svenska och knyta kontakter med lokalbefolkningen.

- Den viktigaste delen av projektet är att lära sig svenska språket, förstå den svenska kulturen och skapa nya band, förklarar Hamidreza.

Hans engagemang i TIA-projektet har haft en stor inverkan på hans liv.

- Jag har inte längre tråkiga dagar, och nu planerar jag och kommer med idéer inför våra aktiviteter, som picknickarna på söndagar. Stressen och de negativa tankarna kring migrationsverket har minskat, berättar han med ett leende.

Från projektledare till fotbollstränare

Men Hamidrezas resa slutar inte där. Hans passion för fotboll, som alltid funnits där sedan barndomen, ledde honom vidare till Skinnskatteberg Sportklubb (SSK), där han idag tränar pojkar och flickor födda 2015 och 2016.

- När jag ser barnens iver att lära sig fotboll och deras glädje över att sparka boll, påminns jag om min egen barndom. Det gör mig ännu mer engagerad i att träna dem, berättar han.

Hamid

Hamidreza och några av barnen han tränar i Skinnskattebergs Sportklubb

Genom sitt arbete med TIA-projektet har Hamidreza inte bara utvecklat sitt svenska språk, utan också sina ledaregenskaper, vilket har hjälpt honom i rollen som fotbollstränare. Han ser likheter mellan sitt arbete inom TIA och som tränare – båda handlar om att lära, utvecklas och skapa gemenskap.

- I båda grupperna handlar det om att lära och utvecklas tillsammans. Vi försöker alla lära känna varandra bättre, bli vänner och lära oss något nytt, berättar han.

Blickar mot framtiden

Hamidreza ser med hopp och entusiasm på framtiden, både för TIA-projektet och sitt engagemang inom idrotten.

- Jag ser alltid med hopp fram emot framtiden, för när jag påbörjar något så gör jag alltid mitt bästa för att det ska gå bra och bli framgångsrikt, avslutar han.

Genom sitt arbete i TIA och som tränare inom SSK har Hamidreza inte bara skapat en ny vardag för sig själv och sin familj, utan också hjälpt andra att finna glädje, gemenskap och en känsla av tillhörighet. Hans resa från en glasverkstad i Iran till fotbollsplanerna i Sverige är ett inspirerande exempel på hur idrotten och samhörighet kan öppna dörrar och skapa nya möjligheter, även i de mest oväntade situationer.

Läs mer om Tidiga insatser för asylsökande här

Sidan publicerades: 2 september 2024