Från soffpotatis till vältränad atlet - välkommen att lyssna på Göran Adlén

Göran Adlén, mest känd som föreläsare och trendspanare, har gjort en anmärkningsvärd resa. Imorgon, lördagen den 29 juni kl. 13.00, inspirerar han på Mötesplats SM-veckan.

Sidan uppdaterades: 28 juni 2024

Just nu pågår SM-veckan för fullt i Västerås. En idrottsfest av stora mått där de bästa atleterna i 28 olika idrotter gör upp om SM-titlarna. Men SM-veckan är också en arena för möten och inspiration. På Mötesplats SM-veckan, mitt i händelsernas centrum vid Färjkajen/Lögarängen i Västerås, genomförs bland annat kostnadsfria föreläsningar. En av föreläsarna på plats är Göran Adlén.

Från soffpotatis till vältränad atlet

Görans resa började i Malmö, där han föddes. Han studerade till civilekonom i Lund innan han flyttade till Stockholm. Under hela sin studietid försörjde han sig som tennistränare och tävlade en hel del. Under senare år har Göran mest gjort sig känd som föreläsare och trendspanare. Han har föreläst över 4 000 gånger och rest Sverige runt för att prata med alla möjliga typer av organisationer om framtidstrender. Men det är en annan resa han ska inspirera kring i Västerås.

För snart fyra år sedan började Göran sin livsstilsförändring från att vara en trött man med övervikt till att stå på en scen och tävla i fitness.

- Trots att jag alltid har tränat så blev det fler och fler kilon som kom smygande sakta och till slut var jag en trött gubbe med övervikt, säger Göran.

Det var flera saker som fick honom att anta utmaningen till förändring.

- Det var dels spegelbilden som jag till slut inte var särskilt nöjd med, dels att läkaren som jag gick till ville skriva ut mediciner för högt blodtryck, diabetes 2 och för dåliga blodfetter. När han sa det bestämde jag mig för att jag inte ville ta detta resten av mitt liv så jag bestämde mig helt enkelt för att försöka fixa och förbättra värdena genom livsstilsförändringar, konstaterar han.

Från konferencier till att prisas själv

Han började prioritera kost och träning, och resultaten visade sig snart. 2022 var Göran konferencier på Fitnessgalan och då bröjade tanken om att tävla själv så smått börja gro. Ett år senare stod han på scenen inför en fullsatt Stockholmsmässa.

- Jag ångrar mig, men det var ingen lek utan mycket slit. Men det var värt det, säger Göran med ett leende.

Efter tävlingen var det åter dags för Fitnessgalan, och den här gången var det hans tur att bli prisad. På galan tog Göran hem Guldhjärtat 2023 som Årets förebild i fitnessbranschen.

- Lite häftigt var det såklart. Att få stå där som 65-åring och bli prisad för en ny karriär som precis hade börjat, säger Göran.

Hans resa är ett bevis på att det aldrig är för sent att förändra sitt liv och sträva efter sina drömmar.

Livsstilsförändringens påverkan

Göran berättar om hur förändringen har påverkat honom på många positiva sätt. Han har förbättrat alla sina hälsovärden, fått mycket mer energi och upplever en starkare livslust än någonsin tidigare. Men resan har inte varit utan utmaningar. I början möttes Göran av en del negativa reaktioner från omgivningen.

- I början fick jag mycket, rätt elaka, kommentarer på sociala medier, säger han.

Men med tiden har även detta förändrats. Göran berättar att 99 procent av alla kommentarer han får idag är positiva. Många skriver till och med till honom för att tacka för att han har inspirerat dem. Görans resa är ett bevis på att det aldrig är för sent att förändra sitt liv och att även de mest negativa rösterna kan förvandlas till positiva. Hans berättelse fortsätter att inspirera människor över hela ladet.

Föreläsningen “Dö ung så sent som möjligt”

Lördagen den 29 juni intar Göran scenen på Mötesplats SM-veckan. Föreläsningen, “Dö ung så sent som möjligt”, innehåller både råd och tips till alla som lyssnar och motivation kring hur du kan göra din egen hälso- och träningsresa. Han ser fram emot sitt besök i Västerås och tycker att alla som har möjlighet ska komma och lyssna.

-Jag berättar allt för att du just ska kunna dö ung så sent som möjligt. En föreläsning som passar alla oavsett ålder, kön och bakgrund, avslutar han.

Mer om föreläsningen

Lördagen den 29 juni 13:00-14:00
"Dö ung så sent som möjligt"
Föreläsning med Göran Adlén.
Föreläsningen är kostmadfriu och genomförs på Mötesplats SM-veckan vid Färjkajen/Lögarängen.
Se kartan.

 

Sidan publicerades: 28 juni 2024