Han är månadens lärgruppsledare

Varje månad sätter RF-SISU Västmanland extra ljus på det fantastiska folkbildningsarbete som sker i länets föreningar genom att utse månadens lärgruppsledare. Denna månad går utmärkelsen till Bo "Bosse" Björklund, en eldsjäl inom Arboga Flygklubbs modellflygsektion som med sin passion för modellflygning och sitt engagemang i lärgrupper bidrar till både klubbens och medlemmarnas utveckling.

Sidan uppdaterades: 7 juni 2024

Bo ”Bosse” Björklund, 69 år och pensionär, är en verklig veteran inom idrottslivet. Han har varit aktiv inom många olika idrotter, men det är modellflyg som verkligen fångat hans hjärta sedan 1970-talet.

- Jag har mer eller mindre varit aktiv inom idrotten i hela mitt liv inom massor av olika idrotter. Vattensporter är något jag tycker om att utföra på olika vis. När det kommer till modellflyg är det något jag haft en passion för sedan 70-talet då jag köpte mina första flygplan, berättar Bosse.

Idag är han kassör i modellflygsektionen inom Arboga Flygklubb, en sektion som han och hans vänner har byggt upp och förfinat under åren.

- Tillsammans med mina vänner har vi byggt upp den här anläggningen som vi sitter i just nu och modellflygsektionen inom Arboga Flygklubb. Jag har varit ordförande i sektionsföreningen i många år, idag är jag kassör, säger han med stolthet.

Modellflyg

Bosse Björklund med ett elevflygplan (en mindre variant som används för lärande) på modellflygsektionens flygfält.

Modellflyg: Teknik, gemenskap och glädje

Modellflygning är en aktivitet inom flygsporten där mindre flygplan utrustas med radiosändare och styrs från marken. Aktiviteten är mycket varierande och kan bedrivas både inomhus och utomhus, med olika typer av modeller och material.

- Jag tror en orsak till det stora intresset i föreningen är att vi har det så otroligt trevligt här ute tillsammans, vi är ett bra gäng som har en härlig gemenskap! Vi hjälper varandra och tycker det är roligt att se varandra flyga. Sen har modellflygens teknik utvecklats väldigt mycket och det finns en helt annan tillgänglighet idag, förklarar Bosse.

För Bosse och hans klubbkamrater är modellflyg mer än en hobby – det är en social aktivitet som bygger på samarbete och delad glädje. Tävlingar är inte centrala i deras verksamhet; istället ligger fokus på att utöva idrotten för nöje, gemenskap och personlig utveckling.

Att bli erkänd som lärgruppsledare

Att bli utsedd till Månadens lärgruppsledare kom lite som en överraskning för Bosse, men han är glad och hedrad över erkännandet.

- Jag blev lite överraskad! Men det är såklart väldigt roligt att få en klapp på axeln för jobbet man lägger ner här, så det känns väldigt hedrande att bli utnämnd till månadens lärgruppsledare. Jag driver många projekt och träffar i klubben eftersom jag tycker det är roligt, intressant och för att hålla klubben levande, säger han.

En central del av Bosses arbete i klubben är användningen av lärgrupper, en metodik som främjar gemensamt lärande och utveckling. I samverkan med RF-SISU Västmanland har föreningen implementerat lärgrupper på ett effektivt sätt.

- Lärgrupper är väldigt givande, det är en väldigt bra plattform för samtliga medlemmar som har åsikter, vill hjälpa till samt utveckla föreningen inom olika frågor, berättar Bosse och fortsätter:

- Det har fungerat bra som metod i vår förening då vi märkt att det blir ett effektivt forum att ventilera i och vi kommer allt som oftast fram till beslut som vi tror på, det blir som en naturlig demokratisk process, säger Bosse.

Modellflyg

Bosse Björklund framför modellflygsektionens klubbstuga. Allt som oftast är det här lärgrupperna i föreningen äger rum.

"Då skulle utvecklingen av föreningen sannolikt stanna av"

Responsen från klubbmedlemmarna har varit positiv och deltagandet i lärgrupperna har bidragit till föreningens utveckling. Anläggningen förnyas, medlemsantalet håller sig stabilt och gemenskapen är stark.

- Användandet av lärgrupper har bidragit till att vi har styrkan att vi kan, törs och vill ta oss framåt i utvecklingen av föreningen. Skulle vi inte arbeta på det sättet vi gör i form av lärgrupper skulle utvecklingen sannolikt stanna av, förklarar Bosse.

Med en solid grund och stark gemenskap fortsätter Arboga Flygklubbs modellflygsektion att vara en plats för passion, lärande och samhörighet. Bosses engagemang och ledarskap har varit avgörande för denna utveckling och hans arbete som lärgruppsledare är ett inspirerande exempel på hur folkbildning kan göra skillnad.

- Jag är väldigt stolt över kulturen i vår förening, att vi är och har varit så många som haft inställningen att ha en trivsam atmosfär, hjälpas åt och vara hyggliga mot varandra. Har man den inställningen när nya medlemmar kommer hit så förs det vidare till dem också, vår kultur i föreningen förs vidare och lever vidare på det sättet, avslutar Bosse.

Nominera din ledare

Vill du nominera någon från din förening till månadens lärgruppsledare?
Klicka här för att nominera

Läs mer om lärgrupper och lärgruppsledare här

Sidan publicerades: 7 juni 2024