Nuri Akpinar, en av grundarna till föreningen Bäckby United.

Bäckby United: Mer än fotboll, en samhällsförändrare

Bäckby United Footballclub är inte bara en förening, det är en katalysator för förändring och sammanhållning. På internationella dagen för idrott för utveckling och fred, den 6 april, lyfter vi fram deras arbete och deras strävan att skapa en ljusare framtid för alla.

Sidan uppdaterades: 6 april 2024

Strax sydväst om Västerås pulserande stadsliv, hittar vi stadsdelen Bäckby som likt många andra stadsdelar bär en historia av gemenskap och utmaningar. Men mitt ibland dessa utmaningar har en idrottsförening rest sig som en fana för inkludering och utveckling.

Nuri Akpinar, en av grundarna till Bäckby United, blickar tillbaka på sin resa från idrottsprofessionell till fritidsledare på Västerås Stad. Han betonar föreningens starka vision:

- Bäckby United skall vara symbolen för hur människor förenas och finner glädje tillsammans, alla våra aktiviteter genomsyrar föreningens vision, konstaterar Nuri.

Konceptet som sprider glädje och sammanhållning

Ett av deras mest lysande initiativ är "Hela Bäckby" - en söndagsaktivitet som bjuder in familjer från alla åldrar och bakgrunder till en dag fylld av pyssel och rörelseglädje. Nuri förklarar att syftet är enkelt: att sprida glädje och sammanhållning i samhället. Genom att lyssna på deltagarnas önskemål säkerställer de att aktiviteterna är tillgängliga och intressanta för alla.

bby

Flera olika aktiviteter med familjär karaktär erbjuds under "Hela Bäckby" på söndagar

Men Bäckby United strävar inte bara efter att skapa roliga stunder. De är medvetna om sin roll som en nyckelspelare för inkludering och trygghet i samhället. Nuri understryker föreningens engagemang för att vara en plattform för gemenskap och samhällssammanhållning, både genom deras samverkan med RF-SISU Västmanland samt genom deras söndagsaktiviteter för familjer.

"När människor möts suddas gränserna ut"

Det har inte varit en lätt resa. Att verka i ett socioekonomiskt utsatt område har inneburit utmaningar, med olika kulturer och bakgrunder som kolliderar.

- Vi är verksamma på ett socioekonomiskt utsatt område med allt vad det innebär, här möts olika kulturer, religioner och etniciteter. Detta har ärligt talat varit en utmaning, förklarar Nuri och fortsätter:

- Vi har hanterat denna utmaning med återkommande aktiviteter där människor möts och broar byggs. Vår övertygelse är att gränser suddas ut när människor möts, konstaterar han.

Bäckby United:s framgångssaga sträcker sig långt bortom fotbollsplanen. Nästan 100 besökare vittnar om aktiviteternas positiva inverkan på samhället. För att bygga vidare på detta har Nuri och trygghetssamordnaren planer på att utveckla konceptet.

- Att våra aktiviteter på söndagar har positiv inverkan på stadsdelens invånare märks tydligt. Rörelseaktiviteten har resulterat i att vi kommer starta upp ett fotbollslekis till sommaren för de yngre barnen, berättar Nuri.

Fotbollslekis

Till sommaren kommer "Hela Bäckby" utöka med ett fotbollslekis

Samarbetet med trygghetssamordnaren har varit avgörande för konceptets kvalitet och genomslagskraft. Tillsammans har de skapat en trygg och inkluderande miljö för Bäckbys familjer.

Bäckby United Footballclub är inte rädda för att tänka utanför boxen. I en tid av ökande utmaningar med gängkriminalitet och socioekonomiska klyftor, uppmanar de hela idrottsrörelsen att testa nya sätt att arbeta och engagera sig i samhället.

- Vi tror att med de utmaningar vi ser i vårt samhälle, med gängkriminalitet och socioekonomiskt utsatta områden, bör idrottsrörelsen arbeta på ett innovativt sätt och prova nya metoder, avslutar Nuri.

Den 6 april firar vi Internationella dagen för idrott för utveckling och fred. Men för Bäckby United är detta inte bara en dag att uppmärksamma, det är en dag att fortsätta deras strävan mot en ljusare och mer inkluderande framtid för alla.

 

Läs mer om inkluderande idrott här

Sidan publicerades: 6 april 2024

Vad är den Internationella dagen för idrott för utveckling och fred?

Internationella dagen för idrott för utveckling och fred är en årlig dag som äger rum den 6 april. Syftet med dagen är att erkänna och främja kraften i sport och fysisk aktivitet som verktyg för social förändring, utveckling och främjande av fred och försoning. Det är en tidpunkt för att reflektera över hur idrott kan användas för att överbrygga kulturella och sociala klyftor, främja hälsa och välbefinnande, samt bygga fred och enhet bland olika samhällen.