Idrottens dag sätter barn i rörelse "Vill nå de minst aktiva"

Succékonceptet Idrottens dag får fler i rörelse och bygger broar mellan barnen, skolan och idrottsrörelsen. I år deltar 500 elever från tio skolor i Västmanland.

Sidan uppdaterades: 27 september 2023

Forskning visar att endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna i Sverige når den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Det vill idrottsrörelsen förändra. Som en del i arbetet genomförs Idrottens dag den 29 september i Västerås då 500 elever ur årskurs 5 från tio skolor i Västmanland får möjlighet att prova 18 olika idrotter och möta 19 idrottsföreningar i Mälarenergi Arena och Bellevuestadion i Västerås.

- Idrottens dag är en dag fylld av rörelseglädje där vi genom samverkan med skolor och idrottsföreningar vill nå de minst aktiva barnen. Dagen är en möjlighet att visa upp den mångfald av alternativ som finns inom idrottsrörelsen, säger Kim Petersohn Esentals, kontaktperson för Idrottens dag hos RF-SISU Västmanland.

Glädje och göra en rolig dag

En av idrottsföreningarna som kommer finnas på plats för att visa upp sin verksamhet är Every Padel.

- Vi tycker det är fantastiskt roligt att så många olika idrotter samlas på en och samma plats och ger chansen till barn att prova på olika idrotter. Förhoppningsvis kan det medföra att barnen vågar testa en ny idrott som de kanske inte hade en aning om att de älskade före Idrottens dag. Förhoppningen är att alla som vill tar chansen att även börjar träna hos oss på Every Padel. Idrott är så viktigt ur många olika aspekter, inte bara för den fysiska hälsan, utan även för att träffa nya vänner och få förebilder. Vi hoppas kunna bidra med glädje och göra en rolig dag för barnen, säger Magnus Bodén från Every Padel.

Fler barn kan vara en del av ett idrottssammanhang

Marcus Strömberg från Västerås Esportförening är inne på samma spår:

- Vi deltar som en ny idrott och vill vara med och visa upp e-sporten, vad det verkligen är och kan komma att bli. Vi vill visa att e-sport inte bara är en stillasittande idrott, det behövs fysisk rörelse. Att barnen får en inblick i hur framtidens e-sport kan se ut och att fler barn kan vara en del av ett idrottssammanhang. Vi vill samla barn som älskar e-sport och ge dem ett viktigt, meningsfullt sammanhang med gemenskap, delaktighet och utveckling utifrån sina förutsättningar.

Idrottens dag genomförs i Mälarenergi Arena och Bellevuestadion i Västerås den 29 september kl. 09.00-12.00.

Mer information

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med landets RF-SISU distrikt, där RF-SISU Västmanland är 1 av 19 distrikt. Initiativet är en del av European School Sport Day och EU-projektet European Week of Sports, vars mål är att få hela Europa i rörelse. Under European Week of Sports 2022 deltog fler än 13 miljoner deltagare från 40 länder. Idrottens dag är också en del av Rörelsesatsning i skolan och skolor som medverkar i satsningen bjuds in att vara med på Idrottens dag.

Under Idrottens dag i Västmanland sker en samverkan med Västerås stad och Ica Maxi.

Här hittar du mer information om Idrottens dag (länk)

Kontaktperson

Kim Petersohn Esentals
Kontaktperson Idrottens dag, RF-SISU Västmanland
kim.petersohn.esentals@rfsisu.se
010-476 48 21

Sidan publicerades: 27 september 2023