Foto: Petter Alexandersen

Västeråsare mottagare av årets elitidrottstipendium: "Väldigt uppskattat"

50 idrottare från 40 olika idrotter ges Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2023–2024. På den listan finns Wilma Johansson, innebandyspelare för Västerås Rönnby IBK.

Sidan uppdaterades: 21 september 2023

Wilma Johansson är 22 år och har varit aktiv inom innebandyn sedan sju års ålder. Idag representerar hon Västerås Rönnby IBK i Svenska Superligan (SSL) samtidigt som hon studerar ekonomiprogrammet på Mälardalens Universitet. En kombination som gjort henne till en elitidrottsstipendiat.

- Vi vet att möjligheterna att nå världsklass som elitidrottare skiljer sig mycket åt och att vägen till framgång är allt annat än spikrak. Forskningsstudien “Vägar till världstoppen” visar att många elitidrottare är i behov av en familj eller närstående som kan ge både ekonomiskt och socialt stöd eftersom det stödet saknas i delar av elitidrotten, såsom resurssvaga idrotter och paraidrott. Att då få ett tillskott ekonomiskt under studietiden ger en ökad trygghet, säger Liselotte Ohlson, chef elitidrott Riksidrottsförbundet.

Utöver det ekonomiska stödet på 50 000 kronor vardera som stipendiet medför erbjuds även de aktiva stöd från avdelningen Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet. Wilma Johansson är tacksam att möjligheten finns för idrottare att ta del av stipendiet.

- Det känns väldigt bra att vara en av mottagarna eftersom det är ett bra tillskott som hjälper min framtida utveckling, säger Wilma och fortsätter:

- Stipendiet hjälper mig att fortsätta satsa på mina studier samtidigt som jag spelar innebandy. Det är inga stora summor man får av att spela innebandy så att få denna bonus är uppskattat och gör vardagen lite bättre, berättar hon.

Wilma

Foto: Leandro Ngo / Singapore Floorball Association

Både det ekonomiska och det operativa stödet är ofta avgörande för elitidrottarens utveckling och prestation, men även för främjandet av psykisk hälsa och bättre förutsättningar till en hållbar idrottskarriär.

- Att kombinera en elitsatsning med studier kräver mycket vilja och vi är glada att kunna hjälpa stipendiaterna förverkliga sina drömmar, avslutar Nicklas Biverståhl, ansvarig sponsringsavtal Svenska Spel.

Se samtliga elitidrottsstipendiater 2023-2024 här

Sidan publicerades: 21 september 2023