Initiativet som förenar ungdomen:
"Många unga slutar på grund av en brist på gemenskap"

Under sommaren genomfördes, för fjärde året i rad, ungdomssatsningen "Young Guns". Young Guns är ett initiativ som riktar sig till fallskärmshoppare runt om i Europa i åldrarna 15-24 år. Syftet är att ge unga fallskärmshoppare en gemenskap och utbildning inom idrotten.

Sidan uppdaterades: 12 september 2023

Young Guns startade under 2020 efter att Olle Falk, grundare av initiativet, känt ett behov av att samla unga fallskärmshoppare med målet att skapa ett community. En trend inom fallskärmshoppningen var nämligen att unga hoppare slutade på grund av en brist på gemenskap och att de inte haft de ekonomiska förutsättningarna att utvecklas inom idrotten.

Young Guns är en fem dagar lång samlingsplats för unga fallskärmshoppare runt om i Europa. Under dagarna går deltagarna utbildningar i bland annat säkerhet med professionella tränare från utlandet, tränar på olika typer av hopptekniker samt hittar på aktiviteter tillsammans. Initiativet möjliggörs i en samverkan mellan Olle Falk, Fallskärmskluben Aros och RF-SISU Västmanland.

"Unga hoppare i den här delen av världen centreras kring Young Guns"

Initiativtagaren Olle Falk var 18 år när han drog igång satsningen. Som ung inom idrotten var han väl medveten om utmaningarna, då tog han saken i egna händer.

- Min ambition var att skapa något som influerar folk att fortsätta hoppa, ta sporten mer seriöst och ha roligt. Jag har varit i den sitsen som många unga hoppare är i, jag började när jag var 16 och kände ingen i min ålder som hoppade, berättar Olle.

Olle

Olle Falk, grundaren av Young Guns

Sedan 2020 har Young Guns tiogångrats i deltagarantal och årets platser fylldes på under fyra timmar. Olle berättar att han både är förvånad och stolt över hur stort initiativet har blivit.

- Responsen från deltagarna är extremt positiv, jag är faktiskt lite chockerad. Vi har haft deltagare som blivit rörda när de lämnat och sagt att det varit en av de bästa veckorna i deras liv, det betyder jättemycket, säger Olle och fortsätter:

- Utvecklingen från att första året ha varit tre deltagare i dåligt väder till det här är obeskrivligt. Idag är vi ett stort community där alla unga hoppare i den här delen av världen centreras kring Young Guns, berättar Olle.

hopp

Några av deltagarna förbereder sig för ett hopp

efter

Glada deltagare efter ett hopp

"Det här är min höjdpunkt på året"

En av årets deltagare är Nicolas, han är 18 år och kommer ursprungligen från Lille i Frankrike men är idag bosatt i Lund. Han beskriver sig själv som en student som älskar att hoppa fallskärm.

- Jag har alltid varit intresserad av flygplan, exempelvis seglingsflygning. När jag kom till Sverige började jag undersöka vad det fanns för alternativ i närområdet och hittade en förening ungefär 20 minuter bort som jag blev medlem i, säger Nicolas och fortsätter:

- Det är underbart att ha möjligheten att utöva idrotten, men när du hoppar för en lokal klubb är du väldigt sluten till folket som hoppar där, i min klubb är jag den enda medlemmen under 25 år. Jag letade efter ett sätt att träffa nya människor med samma passion som mig, då hittade jag Young Guns som gjorde mig medveten om att det finns massor med likasinnade som mig, berättar Nicolas.

Nicolas

Nicolas förbereder sig för ett hopp

Nicolas har varit med på Young Guns varje år sedan 2021. Sedan dess har han hoppat över 300 hopp och och lärt känna nya människor runt om i Sverige och Europa.

- Young Guns är det första jag bokar in i kalendern varje år, det är min höjdpunkt på året. Gemenskapen som har skapats går inte riktigt att sätta ord på. Det är även väldigt roligt för någon som mig att det är många som pratar engelska här, att det är internationellt. Alla unga hoppare i den här delen av världen centreras kring Young Guns, avslutar Nicolas.

Olle Falk har redan börjat planera för Young Guns 2024, han har även ambitioner på att utveckla initiativet till något ännu större än vad det är idag.

- Jag har en ambition om att göra det här i olika delar av världen. Att Young Guns fortsätter att växa och blir tillgängligt för annu fler inom sporten, det vore fantastisk om vi kunde erbjuda det här till fler än den svenska och europeiska marknaden. Målet är att bygga en gemenskap inte bara i Sverige och Europa, utan i världen, avslutar Olle Falk.

Har du också någon idé att sätta i rörelse? Hör av dig till din idrottskonsulent.

Sidan publicerades: 12 september 2023