En dag präglad av #idrotthjärtakultur för 65+

Trots att det är maj månad är det fortfarande riktigt krispigt i luften när vi reser vår beachflagga som stolt berättar att RF-SISU Västmanland har något på gång. För flaggan vajar idag utanför Västmanlands Länsmuseum där vi ska koppla samman två av våra verksamhetsområden - Idrott 65+ och #idrotthjärtakultur.

Sidan uppdaterades: 9 maj 2023

Inne på museet släpas stolar från cafeterian närmare restaurangen så att borden till de nio idrottsföreningar och ett förbund som valt att komma och visa upp sin idrott för målgruppen 65+ ska få plats. Tanken med dagen är att välkomna nämnd målgrupp till en dag präglad av just idrott, liksom kultur. Detta genom möjlighet att prova på idrotter och få information från idrottsföreningar som erbjuder idrott hela livet samt gå på utställning.

Besökarna till dagens program får sig en glad överraskning direkt när de närmar sig entrén till museet. Det är nämligen så att Stora Ekeby Ridklubb har valt att ta med sig den livs levande hästen ”Lille Skutt” som reklampelare för sin förening. Många hästiga berättelser avhandlas mellan beundrare och föreningens representanter mellan hans öron när han lugnt tuggar lite på en hötuss mitt på Karlsgatan i Västerås.

Lille skutt

"Lille Skutt" från Stora Ekeby Ridklubb

Väl inne i lokalen välkomnas våra gäster av ett idrottstorg åt båda sidor av entrédörren. Till höger hittar de nyfikna deltagarna Västmanlands- och Svenska Fotbollsförbundet som marknadsför gåfotboll, Korpen Västerås med sin seniorverksamhet, Rytterne Idrottssällskap som visar Mölkky, Friskis&Svettis Västerås som presenterar sitt gedigna utbud och Västerås Bouleklubb hos vilka alla som vill får prova på inomhusboule. Till vänster om dörren möts man av Västerås Golfklubb där om du sätter tre puttar på raken kan vinna en lunch, intill dem finns ABB Bridgeklubb som laddat upp till spel och Västerås skid- och orienteringsklubb som tagit med sig inspirerande material för rörelse. På plats på inspirationstorget finns givetvis även våra på RF-SISU Västmanlands ansvariga för rörelseförståelse med tips på övningar oavsett ålder.

VGK

Besökare provar lyckan att vinna en lunch hos Västerås Golfklubb

Västerås Skid- och Orienteringsklubb

Besökare får information av representanter från Västerås Skid- och Orienteringsklubb

Kombinationen idrott och kultur - ett lyckat koncept

Och hur kommer det sig då att idrotten är på länsmuseet och vad är kopplingen till kultur? Jo under denna tid finns nämligen utställningen ”Äggen är slut & Hjässan är kal”, en utställning som handlar om just ett gott åldrande – att bli årsrik, uppsatt på museet. Samtliga besökare uppmanas därmed att besöka även den och sedan samlas i hörsalen dit vi bjudit in producenten bakom utställningen, Annica Carlsson Bergdahl, till att hålla en exklusiv föreläsning på detta tema för våra besökare.

Annica Carlsson Bergdahl

Föreläsning med Annica Carlsson Bergdahl på temat "ett gott åldrande"

När vi frågar några av våra deltagare under en fri fikapaus vad som varit bäst med dagens program säger samtliga kombinationen av att vara på länsmuseet och få tillgång till kulturen i det med de tankar föreläsning väckte och hoppet om att rörelse i förening finns hela livet. Och att vi därigenom skapat en dag för sammanhang, samtal och skratt.

Och vi kan bara hålla med. Vi blir som allra bäst när vi kombinerar både idrottens alla värden och samverkar med annat och andra som vill leda till ett gott rikt liv hela livet. För över lag märks det hur mycket idrott och kultur verkligen ”hjärtar” varandra - hur lika vi är, hur många vi når och så många fördelar vi kan dra av samverkan. Och vi vill ju samma sak – att människor ska må bra, oavsett ålder.

Så med ett leende på både våra läppar och i våra hjärtan hjälps vi åt att hissa ner flaggan i den ännu lite kyliga vårvinden. Framför oss blåser ett ensamt höstrå, som Lille Skutt förmodligen tappat, vidare in i staden. Ett strå som en nyfiken påminnelse om en vacker dag där vi vet att vi, precis alla från dagen tillsammans, gjort skillnad i den här myrstacken kallad livet.

Läs mer om RF-SISU Västmanland och Västmanlands läns museum

Idrott för äldre 65+

Idrotthjärtakultur

Västmanlands läns museeum

Utställningen ”Äggen är slut & Hjässan är kal”

Sidan publicerades: 9 maj 2023