Hon är månadens lärgruppsledare

Den andra personen att koras som ”Månadens lärgruppsledare” är officiell. Månadens lärgruppsledare är något som vi på RF-SISU Västmanland tagit fram för att uppmärksamma våra lärgruppsledare runt om i Västmanland som gör ett fantastiskt arbete. Priset för mars månad har vi valt att tilldela till Mikaela Lindberg från VästeråsIrsta Handbollsförening.

Sidan uppdaterades: 17 april 2023

Mikaela Lindberg är 41 år och har varit aktiv inom handbollen både som spelare och ledare sedan barnsben. Mikaelas handbollsresa började i en gymnastikhall i Stockholmsförorten Bredäng vid sju års ålder. Sedan dess har hon tillhört lag både i Sverige, utomlands och representerat det svenska landslaget. Efter spelarkarriären fortsatte hon sin handbollsresa vid sidlinjen, hon är nu inne på sitt femtonde år som ledare där hon haft olika roller genom åren. Idag ansvarar Mikaela för flickor födda 2010 i VästeråsIrsta HF tillsammans med sju andra ledare.

"Ledare har ett stort ansvar för våra ungdomar"

VästeråsIrsta HF arbetar kontinuerligt med utbildning, utveckling och lärande i hela föreningens verksamhet. Föreningen har många lärgrupper för både ledare och tränare där man fortlöpande använder sig av folkbildningens metoder och verktyg. Dessutom så är föreningen arrangör för en av Sveriges största handbollscuper i form av Irstablixten som nyss spelades.

- Vi har arbetat med lärgrupper under ett par säsonger nu med ett väldigt givande utfall. Jag tycker att metoden ger oss ett bra utrymme att redan i säsongsplaneringen sätta planen för våra träffar så att genomförandet blir optimalt utifrån innehåll och upplägg, berättar Mikaela.

irstablixten

VIHF F10 under Irstablixten som spelades 31 mars - 2 april

Det som är utmärkande för Mikaela är hennes engagemang för att arbeta med sitt lags välmående, att hjälpa tjejerna att utvecklas både som individer och handbollsspelare. Mikaela vill tillsammans med sina tränarkollegor stärka tjejerna så de i princip klarar vad som helst i livet, skapa trygga individer helt enkelt.

- Vi ledare har ett stort ansvar för våra ungdomar i att vara förebilder, självklart är det vårdnadshavarnas yttersta uppgift att skapa goda förutsättningar för sina barn. Men om vi vuxna kring laget kan vara ytterligare personer som ungdomarna har förtroende och tillit för ger det en extra dimension till att skapa trygga och välmående tjejer som nu kliver in i tonåren, säger Mikaela.

Positivt respons av att jobba med lärgrupper

Hon är hedrad över utmärkelsen som månadens lärgruppsledare och är nöjd över resultaten av att jobba med lärgrupper.

- Jag uppskattar verkligen utmärkelsen som månadens lärgruppsledare. Att vårt arbete uppmärksammas gör mig väldigt glad, säger hon och fortsätter:

- Jag har som stor drivkraft att entusiasmera, inkludera och skapa förutsättningar för spelarna och ledarna i vår träningsgrupp. När vi tillsammans arbetar för att skapa våra bästa förutsättningar och utveckling så händer något alldeles särskilt som får extra effekt på både lag och individ, berättar hon.

Hur har responsen sett ut från deltagarna att jobba med lärgrupper?

- Den har varit positiv! Jag imponeras så mycket av deltagarnas engagemang och mod, hur de mer och mer tar plats, bjuder på sig själva och vågar ta till ord för att bidra med sitt perspektiv på saker och ting vi diskuterar, säger Mikaela.

VästeråsIrsta Handbollsförening går nu in i sluttampen av sin säsong. Mikaela ser redan nu fram emot att starta igång säsongen 23 / 24 och har tagit lärdomar från fjolåret.

- Till nästa säsong ska vi försöka få till träffarna på neutral mark, det vill säga inte i vår träningshall där spelarna allra helst bara vill träna. Jag tror inte majoriteten av deltagarna ännu är medvetna om deras egen insats men feedbacken har varit bra vilket ger mig hopp om att detta är en bra metod, avslutar Mikaela.

Nominera din ledare

Vill du nominera någon från din förening till månadens lärgruppsledare?
Klicka här för att nominera

Läs mer om lärgrupper och lärgruppsledare här

Sidan publicerades: 17 april 2023