Fotbollsutvecklare i förening ger starkare stöd till tränarna

Allt fler fotbollsklubbar inför en särskild roll som fotbollsutvecklare i föreningen. Två föreningar i Ångermanland som jobbar med konceptet är Sollefteå GIF och Bollsta IK.

Jag tycker vi har kommit igång bra med att skapa ledarteam tack vare det här, säger Jonas Pettersson i Bollsta IK.

Sidan uppdaterades: 22 oktober 2023

En fotbollsutvecklare i förening är en person som är ett stöd och mentor till den egna föreningens tränare/ledare. Syftet är att kvalitetssäkra verksamheten och hjälpa föreningar att behålla och rekrytera ledare samt utveckla den idrottsliga verksamheten. Det ska bli enklare, tryggare och attraktivare att bli och vara ledare. Metoden som används är folkbildning och arbetet sker i lärggruppsform som sedan redovisas till RF-SISU Västernorrland.

Konceptet har funnits några år i Ångermanland och är ett nära samarbete mellan Ångermanlands Fotbollsförbund, RF-SISU Västernorrland och ett tiotal föreningar. Numera är också fotbollsutvecklare en roll som finns över hela landet i Svenska Fotbollsförbundets regi.

– Tack vare att föreningarna har fotbollsutvecklare så har vi enklare fått dem att jobba med utbildningsfrågor. Ledarna utbildar sig i högre grad och också så upplever jag att det är mer naturligt för dem att till exempel jobba med värdegrundsfrågor i sina lag, berättar idrottskonsulenten Jan Hellström.

Jonas Pettersson och Henrik Lindahl har jobbat med konceptet i tre år i sina föreningar. En sak som Bollsta IK införde i och med detta var ledarmöten inför varje säsong.

Henrik Lindahl och Jonas Pettersson berättar för idrottskonsulenten Jan Hellström om vad den största skillnaden är efter tre år med fotbollsutvecklare.

– Då samlar vi ledare i olika årsgrupper, går igenom säsongsplaneringen, ger dem tips på hur de kan samlas innan träningarna och så vidare. Ger dem lite förslag, berättar Jonas Pettersson som är en av två fotbollsutvecklare i Bollsta IK.

Henrik, som har samma roll i Sollefteå GIF tillsammans med kollegan Mikael Åhman fyller i.

– Just det här med att förbereda sig inför träning, att veta vad man ska jobba med och att se till så att man tränar på rätt saker och så vidare, det är något vi försöker hjälpa till med. Vi har också skapat träffar mellan ledarna både inför och efter träningarna. Det är lätt hänt att ta en träning från bakfickan om man inte planerar, säger han.

Henrik konstaterar att planering är nyckeln för att både få till en bra utbildningsmiljö för barnen, men också för att få till en sund miljö. Dessutom blir det både lättare och trevligare för tränarna själva.

– Allt blir enklare om man planerar, konstaterar han.

Nu när det har gått en tid tycker Jonas att det bästa med att de införde fotbollsutvecklare i sin förening är att de har fått till team istället för att ha enskilda tränare som kör sitt race.

– Vi har kommit igång bra med att skapa ledarteam. Förut blev det en tränare som behövde ro i allt. Nu har vi varit noga med att man behöver vara många och skapa de teamen. Att man är två eller tre tränare, materialare och lagledare. Det är kanske det största vi sett när vi hållit på under de här åren, säger han.

Varje säsong avslutas med en gemensam nätverks- och utvärderingsträff där alla fotbollsutvecklare i Ångermanland träffas tillsammans med förbundet och RF-SISU. Där kan de dessutom utbyta erfarenheter mellan varandra.

– Det absolut största mervärdet i detta är att det finns någon i föreningen som är mentor och coach till tränarna. Man är inte ensam med sitt lag på samma sätt som man kanske var tidigare, säger Jan Hellström.

Utbildningscoach i förening

Förutom fotbollsutvecklare i förening så finns det även något som heter utbildningscoach i förening som riktar sig till alla idrotter. Det är mer inriktat till att jobba mer generellt med utbildningsfrågor i sin förening och är till för den som ännu inte kommit igång med folkbildningsarbetet i sin förening. Genom att utse en utbildningscoach kan ni få till en välbehövlig utveckling på ett strukturerat sätt med god stöttning av RF-SISU Västernorrland. Utbildningscoachen ansvarar för att planera föreningens utbildningsverksamhet och ser till att den också genomförs och rapporteras. Ansökan görs senast den 31 oktober.

Sidan publicerades: 22 oktober 2023