Nu höjs säkerheten i IdrottOnline och e-legitimationen Freja+ aktiveras vid inloggning

För att ytterligare skydda idrottsrörelsens uppgifter höjer RF säkerheten i IdrottOnline och aktiverar Freja+ vid inloggning för rollerna huvudadministratör, klubbadministratör och förbundsadministratör. Den 18 oktober går förbunden och RF-SISU-anställda över.

Sidan uppdaterades: 18 oktober 2023

Freja+ har Frejas högsta säkerhetsnivå och är en statligt godkänd e-legitimation som även kan användas som en fysisk legitimation i mobilen.

Varför?

Riksidrottsförbundet och föreningar måste följa de regelverks som samhället kräver vid personuppgiftshantering och digital säkerhet. Freja+ ger den säkerhet idrottsrörelsen behöver och är det smidigaste och mest breda målgruppen för ändamålet (inget bankkonto krävs). Dessutom har Freja+ en rimlig kostnad för idrottsrörelsen i förhållande till andra system.

Först ut är förbundsadministratör

Den 18 oktober börjar förändringarna att gälla för förbundsadministratörer och personal på RF och RF-SISU-distrikten. I förlängningen kommer alla roller som kommer åt och kan ändra personuppgifter i IdrottOnline att omfattas. Under oktober aktiveras Freja+ för de som har rollerna huvudadministratör, klubbadministratör och förbundsadministratör i IdrottOnline.

Hur påverkar det mig?

Om Freja+ aktiveras för dig kommer du istället för att logga in med e-postadress och lösenord, eller med Freja bas, bli hänvisad till en sida med ytterligare instruktioner för hur du loggar in med Freja+. Du behöver appen Freja för att kunna logga in så ladda gärna ner den redan nu så du är redo inför lanseringen.

Skaffa Freja+

För att kunna använda Freja+ behöver du en giltig svensk ID-handling.

Det enklaste sättet att skaffa Freja+ är att slutföra din registrering digitalt i appen Freja med ditt svenska pass eller ditt nationella ID-kort. När Freja har godkänt din registrering beviljas du automatiskt Freja+.

Om du istället för pass vill använda en annan typ av ID-handling, t ex ditt körkort, måste du vända dig till ett ombud då det krävs ett fysiskt möte för att verifiera din identitet. Via hemskärmen i appen kan du hitta ditt närmaste ombud.

Registrera dig via appen och ta därefter med din telefon och samma ID-handling som du använde när du registrerade dig till ett ombud. Ombudet kontrollerar din ID-handling och skannar QR-koden som du hittar i din app. Av säkerhetsskäl tar det sedan upp till 3 timmar för registreringen att träda i kraft. Du får en notis i appen när du har tillgång till Freja+ och kan logga in.

Har du Freja bas idag?

Du som tidigare har aktiverat Freja bas måste uppgradera till Freja+. Det gör du precis på samma sätt som tidigare nämnts, med pass/nationellt ID-kort eller via ett ombud.

Aktivera Freja koppling till IdrottOnline första gången

Första gången personer loggar in kommer de att behöva verifiera sin e-post i systemet.

Se manual hur det går till.Länk till extern webbplats (Aktivera Freja+; IdrottOnline)

Support

  • Stöter du på problem när du försöker registrera dig för Freja+, se Registrering - Freja (frejaeid.com)
  • Du kan även kontakta Frejas support som har öppet alla dagar 8.00 - 22.00 och är tillgängliga via telefon och mejl. Du hittar kontaktvägarna på denna sida
  • Får du problem med att logga in i IdrottOnline, kontakta supporten IdrottOnline.
  • Eller titta på manualerna som du hittar under Mer information.

Nyheten är baserad på RFs nyhet. Gå till RFs sida.

Sidan publicerades: 18 oktober 2023