Nytt stöd för idrottsrörelsen – barnens bästa i fokus

Barnrättsperspektivet står i fokus i stödmaterialet Vägledning vid bedömning av barns och ungas bästa som har tagits fram av Riksidrottsförbundet (RF) i nära samarbete med Bris, Friends, Rädda Barnen och UNICEF Sverige.

Sidan uppdaterades: 15 februari 2023

Idrottsrörelsen är en plats där alla ska känna sig välkomna och trygga. En plats med möjlighet att utvecklas både fysiskt, psykiskt, socialt och kulturellt, i sin egen takt och efter sina förutsättningar. Vägledning vid bedömning av barn och ungas bästa är ett stöd för idrottsförbund och föreningar i arbetet med att säkerställa barns och ungas rättigheter i idrottsverksamheten och en del i att implementera de riktlinjer för barn- och ungdomsidrott som Riksidrottsförbundet presenterade i mars 2022.

– När tränare, förtroendevalda och andra ledare inom idrottsrörelsen tar beslut som på något sätt påverkar barn behöver det märkas i beslutsprocessen. Vi behöver bli bättre på att göra unga delaktiga i beslutsfattandet och på att motivera de beslut vi tar. Att samverka kring framtagandet av stödmaterialet och testa och utveckla det tillsammans med både barnrättsexperter och idrottsförbund har varit väldigt värdefullt. Materialet är särskilt anpassat för idrottsrörelsen och ska göra det lättare att göra rätt, säger Malin Träff,

Vägledningen baseras på ett material som Barnombudsmannen (BO) tagit fram och har omarbetats i nära samarbeta med Bris, Friends, Rädda Barnen och Unicef Sverige. Specialidrottsförbund och RF-SISU distrikt har under processen bjudits in att testa stödmaterialet och bidra för att utveckla det.

– Jag är övertygad om att alla idrottsledare vill barnens bästa, men att det kan vara svårt i praktiken när många barns behov ska tas hänsyn till och resurserna inte riktigt räcker till, säger Malin Träff, barn- och ungdomsidrott Riksidrottsförbundet.

Läs mer:

Vägledning vid bedömning av barn och ungas hälsa Pdf, 188 kB.
Mer information om arbetet med Trygg idrott
Mer om riktlinjerna för barn- och ungdomsidrott



Sidan publicerades: 15 februari 2023