Sundsvalls Slalomklubb fick skjuts av den tidiga snön – siktar på fler nedfarter

Sidan uppdaterades: 12 december 2022

Att snön kom tidigt har gynnat Sundsvalls Slalomklubbs start på säsongen. De har kunnat öppna sin backe på Södra berget tidigare än vanligt. Nu hoppas de att fler besökare ska lockas till backen som inte alls enbart är till för tävling som många tycks tro.

Normalt sett måste de producera mycket snö för att kunna dra igång säsongen ordentligt och färdigställa backen. Men den här vintern fick Sundsvalls Slalomklubb lite hjälp. Snön kom i tid och sedan krävdes bara en mindre mängd snöproduktion för att backen skulle vara helt färdig.

– Redan innan jul hade vi haft mer öppet i år än i fjol, säger ordföranden Tomas Åberg.

Det har varit två ganska snöfattiga vintrar och det kostar en del att göra snö. Men den här säsongen satsar föreningen på att utveckla backen.

– I år har vi ambitionen att påbörja ett bygge med hopp, rails och fler nedfarter. Det blir roligare för medlemmarna också. De behöver träna på att köra mer i olika hopp och gupp också, för att bli ännu bättre skidåkare, säger Tomas Åberg.

Pandemin har varit tuff

Pandemin har varit tuff för klubben, som stått inför stora utmaningar i att få tillbaka gamla medlemmar, men också att locka nya. Under hösten hölls den årliga bytesmarknaden, som blev lika populär som den brukar.

– Det var jättekul, vi hade lika mycket besökare och ungefär samma omsättning som tidigare år, så det kändes som en bra start för oss som förening inför säsongen. Det är den enskilt största arbetsinsatsen vi gör, som inbringar bra intäkter till verksamheten, säger Tomas Åberg.

Porträttbild på ordföranden

Tomas Åberg är ordförande för Sundsvalls Slalomklubb. Foto: Privat

Eftersom vädret har varit med dem, och snön har fått ligga kvar, märker Tomas och de andra i styrelsen av att det börjar komma folk till backen.

– Det är främst nya som kommer till verksamheten, det fylls på så sakteliga. Vi har vår anmälan ute till skidskola också, det har varit lika populärt som vanligt med anmälda barn, så än så länge ser det ganska bra ut. Vi ser fram emot det med tillförsikt.

Slalom är en av de idrotter som går att bedriva trots vissa restriktioner då träningen genomförs utomhus och inte i närkontakt med andra. Trots det finns så klart en viss oro hos Sundsvalls slalomklubb.

– Man blir lite orolig med tilltagande restriktioner och ökad smittspridning, men vi håller tummarna för att det håller sig på den här nivån och inte blir värre, så att verksamheten kan fortgå som planerat.

Att inte få tävla har varit tungt för klubbens ungdomar, som lätt tappar motivationen när det bara går att träna.

– Det har varit en utmaning för våra ungdomar, och tufft att hitta sätt att bryta av från att bara träna, att hitta på andra saker.

Fler besökare behövs i backen

Föreningen tog helt över driften av backen på Södra berget 2016 men Tomas Åberg säger att för få kommer och åker i deras fina backe.

– Vi vill ha fler till vår backe, dels för att vi har en fin anläggning med en jättefin backe och barnlift som föreningen har investerat 2,5 miljoner i, så vi vill att fler ska åka. Det är svårt att få folk att hitta till backen. Jag tror att det finns en historik där många tror att det bara är till för träning. Vardagskvällar kan det ju vara det till viss del, men mer än hälften av backen är fri för andra att åka i. Är en gammal sanning att Södra berget bara är för träning, men så är det inte. På helgerna är det allt som oftast fritt i backen när det inte är tävling, säger han.

De har konkurrens av backen vid Sidsjön.

– Öppningshelgen var det köer där, det var kanske 400 sundsvallsbor som åkte vid Sidsjön, men kanske 10 som åkte i vår stora backe. Vill man inte stå i kö ska man komma till oss på Södra berget.

Hur når man de som inte är medlemmar, de som bara friåker?

– Vi försöker dela på Facebook och Instagram, det gäller att försöka hitta sådana vägar. Förra året körde vi låga liftkortspriser, i samarbete med Kraften Invest, de bjöd sundsvallsborna på gratis barnlift hela säsongen. Det är ett sätt att locka folk som också ska åka i resten av backen. Vi började med det ifjol och försöker fortsätta på det spåret även i år. Barnbacken blir mer och mer populär, så nu hoppas vi bara på att få in dem i stora backen också, säger Tomas Åberg.

Prova-på-verksamhet för alla

Sundsvalls Slalomklubb jobbar på flera plan för att locka nya aktiva medlemmar i alla åldrar.

– Dels bjuder vi in så att man kan komma och testa i våra träningsgrupper. Det är öppet för de allra minsta och upp till så gammal man vill. Vi tittar också på att arrangera en storslalombana i en del av backen, som ska vara ganska lättåkt och det ska kunna finnas någon som kan coacha och visa så att man ska kunna prova på.

– Sen att via befintliga medlemmar, barn och föräldrar locka in vänner och bekanta. Ta med sig kompisar, klasskompisar och förhoppningsvis gillar man det och vill fortsätta åka. Det är den vägen som det har kommit in flest barn i den organiserade verksamheten, via kompisar, rykten eller skidskolan då.

Föreningen jobbar också med något som kallas “Alla i bana”, via skidförbundet. Det innebär att föreningen ger en möjlighet till fler att prova på hur det är att köra en storslalombana.

Grupp ungdomar på träningsläger

Hela ungdomsgänget på träningsläger i Vemdalen. Foto: Privat

Sundsvalls Slalomklubb jobbar en del med sociala medier för att försöka nå ut till som många som möjligt, men det är något de vill vässa till.

– Vi tittar tillsammans på hur vi kan bli bättre på det för vi tror att det kan vara en väg fram. Det tillsammans med slalombacken, blir en väg att locka till sig folk. Vi har skapat ett konto på TikTok också, för det gäller att engagera ungdomarna också, säger Tomas Åberg.

Hur skulle du beskriva er som förening?

– En välmående, väl fungerande förening som satsar både på bredd och elit. Vi tror på att om vi har många ungdomar som tränar och har kul så fortsätter man länge, och gör man det ökar chansen att man satsar på sin sport och idrott och kan i bästa fall bli landslagsåkare, och där har vi faktiskt ett helt gäng som åker just nu. Emma Eicher åker för tyska landslaget, sen har vi också Gustav och Axel Lindqvist och Emil Nyberg. Just nu har vi en ganska bra bredd även om jag gärna ser att vi blir ännu fler och också en elit som tränar och tävlar när de är i gymnasieålder och äldre. Men framför allt ska vi sprida skidglädje och ha kul, det är vår ambition.

– De senaste åren har vi tittat på vårt värdegrundsarbete. Vi har några kärnvärden som handlar om att satsa på både bredd och elit, vi ska inte bara vara elitsatsande utan verksamheten behöver ha en stor mängd barn och föräldrar för att kunna ta det runt. Det ska vara roligt att åka skidor, intresset och driften är det som ska göra att man vill vara med och fortsätta åka och vi ska se till att vi har bra välutbildade tränare och ledare, säger Tomas Åberg.

Om Sundsvalls Slalomklubb:

  • De yngsta aktiva är 4-5 år och de äldsta upp till 20 år, som tränar och tävlar i organiserad form.
  • Föreningen har 100 aktiva ungefär och cirka 600 medlemmar. Utöver det finns även en skidskola som drar igång i januari.
  • 6 januari är det en ungdomstävling och 8-9 januari hålls en av de största junior- och seniortävlingarna, Alpine Elite Tour, där klubben räknar med fulla startfält på dam och herrsidan. De som tävlar är de bästa åkarna som är snäppet under landslagsåkarna och det brukar kunna komma åkare från bland annat grannlandet Norge.

Text: Miriam Maul

Sidan publicerades: 6 januari 2022

Kontakt

Li L'Estrade

Kommunikatör

0104764911

Kommunikationsansvarig, media, intressepolitik