GIF Sundsvall jobbar med samhällsnytta i flera stadsdelar

Sidan uppdaterades: 16 december 2022

GIF Sundsvall har många bollar i luften. Inte bara på fotbollsplanen, utan föreningen jobbar med samhällsnytta och folkbildning på flera sätt, där Tomas Jonsson har en central roll i föreningens arbete.

Hela konstgräsplanen i Nacksta är fylld med barn och ungdomar som spelar fotboll. Två poliser står i varsitt mål. De spenderar hela sitt arbetspass här i Nacksta, träffar barn och ungdomar, pratar och spelar fotboll med dem.

Utanför inhägnaden står Bloco och bjuder på burritos. Doften sprider sig hela vägen ut på fotbollsplanen.

Efter en stund dras uppmärksamheten till fyra killar som kommer gående. Det är A-lagsspelare i GIF Sundsvall. Det bildas en stor klunga och spelarna får börja skriva autografer direkt på fotbollsskor och fotbollar.

Vi träffar Tomas Jonsson som är en av de ansvariga för Back 2 Basics. Det startade som ett initiativ för ungefär 15 år sedan i Nacksta. Det är aktiviteter efter skoltid som GIF Sundsvall arrangerar fem dagar i veckan. Under skollov är det extra mycket aktiviteter.

– Skälet bakom var att kidsen hade lite att göra. Som kids gör så hittar de på andra saker att göra, som klotter och annan förstörelse. Då fick vi frågan ställd till oss om vi kunde fixa lite aktiviteter i Nacksta, säger han.

Barnen fick prova på olika idrotter

Barnen har fått prova på olika idrotter, högläsning och läxläsning som några exempel. Verksamheten tog fart och man valde att starta upp i fler stadsdelar.

– Ganska snabbt konstaterades det att det man hade satsat på från de olika organisationerna hade de tjänat igen dubbelt upp. Så dels permanentades det i Nacksta och sen kom Ljustadalen och Bredsand till och Skönsberg som numera SKB (innebandyförening) har hand om. Nu försöker vi dra igång igen i Granloholm, som Sundsvall Dragons hade tidigare, säger Tomas Jonsson.

Aktiviteterna riktar sig främst till barn i årskurs 1-6, men även andra är välkomna. Under Nackstadagen på höstlovet när vi besöker GIF Sundsvall finns flera aktörer på plats. Flera av dem tillhör Forza Nacksta. Det är en sammanslutning av olika föreningar som verkar i Nacksta och syftet är att skapa ett tryggt samhälle för alla som bor i Nacksta och verka för dess utveckling.

GIF Sundsvall har en stor del i både Forza Nacksta och Back 2 Basics och föreningen har denna säsong jobbat mycket med folkbildning. Kring hemmamatcherna har det funnits ett tema som har lyfts fram. Inför säsongen fick A-lagsspelarna vara med och tycka till kring vilka teman som skulle få mer ljus och sprida kunskap kring.

Samverkar med andra

– Det blir både en extern folkbildning, men också internt i organisationen. Lyfter vi frågan så lyfter vi kunskapsnivåerna. Vi är inga experter och därför samverkar vi med individer och organisationer som kan mer, säger Jonsson.

Han fortsätter:

– I takt med att vi bygger kunskapen och sprider den, så blir det en folkbildande effekt och vi blir bärare av en värdering och då kommer också ett ansvar med det. De här ringarna på vattnet möts och påverkar också varandra. Utgångspunkten är att vi naturligtvis ser oss själva som möjliggörare, vi är en organisation som kan påverka saker och då vill vi ju påverka det i en positiv riktning.

Nackstadagen

Både genom matchteman och Back 2 Basics jobbar GIF Sundsvall med samhällsnytta.

– Back 2 Basics är ett arbete där vi sätter fötterna i ganska många av de 17 globala målen och de strävanden som vi har överlag är att skapa förutsättningar för inkludering och social hållbarhet. Den inkluderingen är ju dels utifrån var du bor i Sundsvall, även vad du har för kulturell och etnisk bakgrund och ålder. Vi gör väldigt mycket jobb med unga människor men utifrån insikt av att vara på plats så behövs det även aktiviteter för föräldrar och mor- och farföräldrar. Verksamhet som gåfotboll och yoga gör vi för att skapa aktiviteter för andra åldrar också. Vi försöker verkligen bjuda in till att kunna vara en del i GIF Sundsvall på olika sätt, säger Jonsson.

Föreningen ser folkhälsan som en viktig del i arbetet.

– Vi kan inte göra allt, men vi kan göra lite. Där ser vi oss själva som en möjlig normförändrare och att vi har en folkbildande funktion. Utifrån aktiviteter som vi försöker skapa, väger vi in de här sakerna och strävar i riktning mot folkhälsa. Vi har märkt under pandemin att många har tappat umgänge och utifrån det så har måendet blivit sämre. Gemenskap är en väldigt viktig friskfaktor, säger Tomas Jonsson.

Vad betyder alla de här sakerna för GIF Sundsvall som förening?

– Vi är samma organisation oavsett om vi håller på med fotboll eller samhällsnytta, vad vi än gör. Vi vill vara väldigt duktiga på saker vi gör. För människor i vår närhet och för människor som kanske har lite sämre förutsättningar. Vi vill påverka i en positiv riktning, säger Tomas Jonsson.

Bild på en skylt

På höstlovet hittade man bland annat på ett gäng roliga aktiviteter i samband med Nackstadagen. Foto: Miriam Maul

Tomas Jonsson har varit en del av GIF Sundsvall sedan 1999 och har sett föreningen utvecklas mycket under åren. 1999 började han fota för Giffarna.

– Jag älskar samhällsnytta och är samtidigt en fotbollsnörd av rang. En passionerad supporter kan man också säga. Framgångarna på fotbollsplanen är jätteviktiga, om än inte avgörande. Man njuter ju så otroligt mycket då man får dela glädjen tillsammans, då vi är framgångsrika och duktiga. Men lika glad som man blir när det går bra, lika ont och smärtsamt är det när det inte går bra.

Trots att det gått så många år, är engagemanget fortfarande starkt.

– Att få komma ut och se glädjen hos barnen som är ute och lirar, om det så är fotboll, spökboll, basket - att vara med och i närheten av barnen och att se deras utveckling är något som alltid är plusfaktorer. Jag tänker att välbefinnandet balanseras bra på det sättet, i mångt och mycket är det ett drömjobb jag har. Att få vara en del i en organisation som gör så mycket bra, det gör att man kliver upp på morgonen och det känns riktigt bra nästan alla dagar, avslutar Tomas Jonsson.

Linus Hallenius läser bok för barn i Nacksta

A-lagets stjärna Linus Hallenus läser för barn i Nacksta. Foto: Miriam Maul

Text och foto: Miriam Maul

Sidan publicerades: 18 november 2021

Kontakt

Li L'Estrade

Kommunikatör

0104764911

Kommunikationsansvarig, media, intressepolitik