Härnösands Klätterklubb har fått rejäl skjuts genom nya inomhushallen

Sidan uppdaterades: 29 december 2022

Före sommaren hade föreningen 15 medlemmar. Nu är hallen färdigbyggd och Härnösands Klätterklubb är snart uppe i 100 aktiva.

Även om man inte har klättrat förut så finns det någonting för alla, säger Anna Carlsson, ordförande i klubben.

Härnösands Klätterklubb har funnits i tio års tid. Medlemsantalet har varit lågt och platser att träna på har varit få. De flesta har tränat på egen hand utomhus eller åkt iväg till närliggande kommuner och tränat på deras anläggningar.

I augusti i år färdigställdes klubbens nya hall och efter det har föreningen tagit stora kliv.

– Det känns jättebra och är jätteroligt. Vi har länge försökt hitta en vägg och en bra lokal och nu har vi hittat både lokal, bidrag och byggt och sen kommer det bara massor av folk som vill klättra, säger Anna Carlsson, ordförande i Härnösands Klätterklubb.

Porträttbild på Anna Carlsson

Anna Carlsson, ordförande i Härnösands klätterklubb

Hon, tillsammans med sambon Per Jonsson och Helena och Henrik Petré är initiativtagarna till bygget av anläggningen och nu har de fått igång barngrupper för första gången någonsin.

Anläggningsstöd gjorde bygget möjligt

Med ekonomiskt stöd från Allmänna arvsfonden och RF-SISU Västernorrland blev bygget möjligt och nu är det full aktivitet i lokalerna.

När vi besöker föreningen är det måndagkväll och den yngsta barngruppen med 6-9 åringar ska träna. Just idag ska de få prova på att klättra med sele. Det är nervöst och fnittrigt och barnen kan knappt sitta stilla. De vill bara komma igång och klättra.

– Även om man inte har klättrat förut så finns det någonting för alla, från lätt till supersvårt. Man kan klättra tillsammans, barn och vuxna samtidigt och ha roligt ihop fast man är på olika nivåer, säger Anna Carlsson.

Sedan anläggningen blev färdig har det bara strömmat in intresserade klättrare.

– Vi har inte behövt göra så mycket mer än att sprida informationen om att vi finns. Folk ser hallen och kommer in och tittar. Vi har nästan fått vara försiktiga kring marknadsföringen för att kunna hantera anstormningen.

Cornelia Källström är en av de många som klättrar i nya inomhushallen.

Föreningens största utmaning för tillfället är att kunna ta emot alla som vill prova på och börja med klättring.

– Just nu har vi större efterfrågan än vad vi har ledare. Där är nästa stora mål att få fler vuxna, föräldrar och andra, att engagera sig och hjälpa till så att vi kan ta in fler barn, ha flera träningsgrupper, prova-på tillfällen och klubbkvällar. Nu är det precis så att vi får ihop det, säger Anna Carlsson.

Framtidsplan att utbilda egna instruktörer

Föreningen har många framtidsdrömmar och målsättningar.

– Framöver vill vi kunna utbilda fler tränare och också utbilda i säkerhet och kanske på sikt utbilda egna instruktörer som sedan kan utbilda klubbmedlemmarna, säger Anna Carlsson.

Vad tycker du är det bästa med klättring?

– Det är att alla kan vara här samtidigt. Du kan vara här hela familjen, kompisgänget, några som aldrig har klättrat förut tillsammans med någon som har klättrat hela livet.

Än så länge bedrivs det bara träning i lokalerna, men klubben ser möjligheter att kunna anordna tävlingar längre fram.

– Väggarna är godkända för kraven som finns. Skulle det bli aktuellt så ska vi nog kunna arrangera tävlingar här framöver. Men än så länge så känns det bra att vi inte är på den nivån, utan vi får bygga oss framåt, säger Anna Carlsson.

"Utmaning att växa i lagom takt"

Just nu finns det en kölista för de som inte fått plats i någon av träningsgrupperna. Härnösands Klätterklubb strävar efter att inte behöva ha köer, men då behövs det fler ledare.

Helena Petré säkrar Vilgot Lindbergs sele innan han ska klättra. Men det behövs fler ledare för att ta emot alla som vill börja.

– Det är en utmaning att växa i lagom takt. Att ta emot alla våra nya medlemmar och få dem att bli involverade och engagerade på ett bra sätt för att driva verksamheten framåt.

– Kön försöker vi hantera genom att få folk att anmäla sig så att vi ser hur stort intresset faktiskt är. Vi engagerar fler vuxna genom träningsgrupper och kurser i säkerhet och genom att få in fler vuxna så kan vi få fler ledare och därmed öppna upp för fler, avslutar Anna Carlsson.

Text och foto: Miriam Maul

Sidan publicerades: 31 oktober 2021