Verktyg för digitala möten

Sidan uppdaterades: 15 februari 2024

Här finns tips på och instruktioner för olika verktyg som går att använda för att genomföra större och mindre möten och samtal digitalt.

Microsoft Teams

Teamsmöte med våra idrottskonsulenter

RF-SISU Västernorrland använder till vardags Microsoft Teams som digitalt mötesverktyg. När du bokat in en tid för möte med våra idrottskonsulenter får du och övriga deltagare ett mail med en länk till mötet. Via länken ansluter du till mötet genom din webbläsare (Obs! Fungerar endast i Google Crome och Microsoft Edge). Om du har tillgång till Office365 kan du ansluta till Teamsmötet via din kalender eller Teams-applikationen.

Teams för föreningen

Vill ni i din förening själva prova på Microsoft Teams som digitalt mötesverktyg finns en gratisversion med Teams basfunktioner. Gratisversionen ger möjlighet till både små och större digitala möten och erbjuder funktioner som video, skärmdelning och textbaserade konversationer i form av chattmeddelanden och inlägg i olika flöden. Upp till 100 enheter kan delta samtidigt i mötet och ett möte i gratisversionen kan pågå i 60 minuter. I Teams kan föreningen också samarbeta kring filer i Microsofts onlineversion av Word, PowerPoint och Excel, och ha en gemensam fillagring.

Vi rekommenderar dock att din förening ansöker om Teams för ideella föreningar, enligt instruktioner nedan eller köper en standard-licens av Microsoft.

Zoom

Zoom är en videoplattform som används av bland annat många universitet för distansundervisning. Här kan deltagarna begära ordet och visa vad de tycker genom att digitalt räcka upp handen eller göra tummen upp. Det kan vara praktiskt när det ska röstas om beslut på till exempel ett styrelsemöte. En annan användbar funktion i Zoom är det under videomötet går att skapa digitala “bikupor”, det vill säga dela in deltagarna i mindre grupper som kan föra en egen diskussion och sedan återgå till det stora mötet, för att exempelvis ta ett beslut.

I gratisversionen av Zoom finns begränsningen att ett samtal med tre eller fler deltagare max kan pågå i 40 minuter och max 100 enheter kan vara uppkopplade.

Skype

Skype är precis som Teams en produkt från Microsoft. Funktionerna är lite mer avskalade än i Teams och är helt gratis att använda. Utöver möjlighet till videosamtal finns bland annat även möjlighet att skicka chattmeddelanden, dela filer med andra, spela in möten samt dela skärm. I ett samtal på Skype kan det vara max 50 enheter uppkopplade samtidigt.

Messenger, WhatsApp, Google Hangout/Meet

Om din föreningsstyrelse, arbetsgrupp, ledarteam eller liknande konstellation redan kommunicerar på en plattform, tipsar vi er att kolla upp om det finns möjlighet till digitalt möte i det verktyg som ni redan använder, för att göra det så enkelt som möjligt. Det går till exempel att ringa videosamtal med Messenger, WhatsApp och Google Hangout.

Livesända arrangemang inför publik på distans

Att livesända eller livestreama ett arrangemang eller en föreläsning ökar människors möjlighet att delta. En livesändning kräver såklart lite mer planering men är ett bra verktyg att ha koll på. Det enda som behövs är en mobiltelefon med kamera.

Exempel på digitala platser där det går att livesända från:

  • Facebooksida
  • Facebookevent
  • Instagram Stories
  • Youtube (om du har minst 1000 prenumeranter)

Här hittar du tips om hur du livesänder ett arrangemang.

Hjälp att komma igång

Behöver din förening ha hjälp och stöd för att komma igång med digitala möten, kontakta din idrottskonsulent.

Sidan publicerades: 15 november 2022