Inledning
Sidan uppdaterades: 5 december 2022
I din hand håller du just nu ett superviktigt material. Det är ett material med potential att förändra och förbättra. Eller egentligen är det ju inte materialet i sig som förändrar och förbättrar. Materialet är ju förstås bara verktyget. Den riktiga förändringen står du och din grupp för. Vi vet att det är stora ord och att vi kanske lovar mycket. Men det är så vi ser på det. Om våra barn och ungdomar möts av en idrott som försöker vara allt det där vi vill att den ska vara – kamratlig, rolig, utvecklande, demokratisk, jämställd och jämlik – tror vi nämligen att barnen och ungdomarna kommer att trivas, fortsätta idrotta, utvecklas, kanske ta OS-medaljer eller själva bli ledare i framtiden. Men det kanske viktigaste av allt, vi tror de kommer vara schyssta kompisar.
Med hjälp av det här materialet kan du bidra till en jämställd idrott med siktet inställt på en miljö där machokultur, sexism, rasism och homofobi aldrig accepteras. Förhoppningsvis kommer ni ha bra snack kring vilka förväntningar som finns på killar och tjejer, hur ni kan skapa en schysst kultur i gruppen eller hur ni skapar trygghet i omklädningsrummet. Vår förhoppning är också att övningarna ska hjälpa er att få bättre sammanhållning, större förståelse för varandra och andra, men även mer kunskap om jämställdhet och normer.
Med det sagt önskar vi er lycka till i ert arbete!
För vem?
• Tjejer och killar
• Högstadiet och gymnasiet
• Lagidrott och individuell idrott
Materialet är anpassat för både tjejer och killar som finns inom ungdomsidrotten, både lagidrott och individuell idrott. Övningarna vi har valt ut passar allra bäst för ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern.
Hur går det till?
Det ska vara lätt att snacka om jämställdhet, beteende och värderingar. Vem som helst ska kunna arbeta med materialet, i sitt lag eller sin träningsgrupp, utan att behöva vara expert i ämnet.
Ta er igenom materialets olika delar. Ni väljer själva om ni arbetar med en del i taget eller flera vid samma tillfälle. Det finns ingen given start- eller slutsida. Ni avgör därför helt själva i vilken ordning ni tar er an häftet. Det finns en enkel guide eller ett körschema till varje del som ett stöd till dig som ska leda samtalen.
Tips
Starta gärna era träffar med att checka in. När gruppen har lärt sig metoden är det ett utmärkt verktyg att använda sig av även vid era träningstillfällen.
Sidan publicerades: 5 december 2022