
Martin Mutumba föreläste i Umeå – om uppväxtens utmaningar och fotbollens toppar
Förra veckan föreläste den tidigare fotbollsspelaren och AIK-profilen, Martin Mutumba, i Umeå. Martin berättade om sin uppväxt och fotbollskarriär, om resan från förortens utmaningar till fotbollens toppar. De tre föreläsningarna arrangerades inom ramen för satsningen Umeå växer tryggt och säkert.
Sidan uppdaterades: 26 maj 2025
– Jag tycker det finns flera exempel från Martins resa som Västerbottensidrotten kan lära sig av. Till exempel att skapa förståelse för att alla individers resor kan se olika ut och vikten av att inte döma ut någon för tidigt. I Martins berättelse blev det också väldigt tydligt hur viktig vuxnas roll är i barnens utvecklingsresa, oavsett om det är inom idrotten eller i andra forum, säger Benjamin Kinnunen Nassiri, idrottskonsulent RF-SISU Västerbotten.
Viktigt att idrottsrörelsen fokuserar på långsiktig utveckling
Martin Mutumba blev med sina snabba fötter, unika teknik och stora personlighet en profil i fotbollsallsvenskan. Han är mest känd för sin tid i AIK, där han 2009 bidrog till klubbens historiska dubbel – att vinna både allsvenskan och svenska cupen under samma säsong. Men innan genombrottet i allsvenskan hade han en trasslig period då han under tonåren hamnade i kriminalitet och slutade att spela fotboll. I sina föreläsningar pratar Martin om sin resa genom livet: från fotbollens toppar och förortens utmaningar, till hur han hanterade motgångar, lärde sig av misstag och till slut byggde en framgångsrik karriär, både på och utanför planen.
– Det är av största vikt att vi fortsätter skapa goda utvecklingsmiljöer för unga och att vi inte väljer ut barn och ungdomar i ett för tidigt skede för att vi tycks se "talang", eller tvärtom. Det är av största vikt att vi vuxna inom idrottsrörelsen är positiva förebilder. Hade Martin blivit drabbad av ett system där barn och unga selekteras bort, hade troligtvis historien om Martin Mutumba aldrig skrivits, säger Benjamin Kinnunen Nassiri.
%20Image%20(38).jpeg)
Martin Mutumba föreläser för skolelever i Umeå.
Umeå växer tryggt och säkert – ett brottsförebyggade arbete
Föreläsningarna arrangerades på Ålidhemskolan och Ersängsskolan för elever på respektive skolan, och på Umeå Folkets Hus för föreningslivet. Alla tre föreläsningar arrangerades inom ramen för Umeå växer tryggt och säkert, ett fördjupat brottsförebyggande samarbete som startade upp 2018 efter att polisen larmat om ”tendenser till social oro” i vissa stadsdelar i Umeå. Den nuvarande inriktningen på arbetet är att förebygga och motverka rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk – där föreningslivet har en stor del i att motverka det.
– Föreningens roll i att skapa en meningsfull fritid är av största vikt. Ett gott ledarskap, en god utvecklingsmiljö och fokus på långsiktig utveckling i våra föreningar är avgörande.
Vad kan jag som vuxen göra?
Om du som vuxen tror att ett barn riskerar att bli indragen i kriminalitet eller redan är indragen – lita på din magkänsla, var uppmärksam och se till att finnas till för barnet på de sätt du kan. Barn behöver vuxna som ser och agerar. Låt inte vanmakt eller rädsla hindra dig från att agera. Om barnet berättar för dig, lyssna och fråga och ta det barnet berättar på allvar.
1. Var den som gör något
Ta initiativ till samtal och räkna inte med att någon annan redan har agerat på situationen. När vuxna finns där barn finns och gör det möjligt att prata om svåra saker så hjälper det barn att våga berätta.
2. Våga fråga
Våga fråga hur barnet har det och våga ta upp din oro. Låt barnet berätta och lyssna utan att lösa. Även om du inte vet om du kan hjälpa eller vad du ska göra – visa omsorg och omtanke.
3. Gå samman med andra
Många vuxna känner stor oro för barn i sin närhet, ta hjälp avvarandra. Att prata om oron kan ge dig och andra mod att agera.
4. Tro på barnet och inge hopp
Det är aldrig för sent och förändring är alltid möjlig. Förklara, lyssna på och trygga barnet i att det går att förändra situationen, även om det känns hopplöst just nu.
5. Stötta barnet och ta hjälp
Bris (Barnens rätt i samhället) har öppet dygnet runt på 116 111. Barn som kontaktar Bris är anonyma. Är du vuxen och behöver råd om hur du kan stötta, kan du ringa Bris vuxentelefon – om barn 077-150 50 50. Besök Bris.
Källa: Bris
Sidan publicerades: 26 maj 2025