Sämre tillgång till idrottsanläggningar i nybyggda områden

Nybyggda stadsdelar har sämre tillgång till idrottsanläggningar jämfört med äldre områden. Det visar en rapport som Riksidrottsförbundet presenterade förra veckan. Utmaningen märks även i Västerbotten, där nya bostadsområden som planeras och byggs saknar platser för idrott och rörelse i tillräcklig utsträckning.

Sidan uppdaterades: 23 mars 2025

Förra veckan släppte Rikidrottsförbundet en ny rapport som visar att i bostadsområden som är byggda mellan 2001 och 2020 är tillgången till fotbollsplaner, idrottshallar och gymnastiksalar sämre än i äldre områden. Det innebär att boende i nyare bostadsområden har längre väg att ta sig till närmaste idrottsanläggning. Forskning visar att det finns ett tydligt samband mellan närhet till idrottsanläggningar och barns fysiska aktivitet. Barns deltagande i idrottsverksamhet riskerar att försvåras av de hinder som byggts in i moderna bostadsområden.

– I Västerbotten finns det lite olika utmaningar när det kommer till anläggningar för idrott och rörelse. I de nya bostadsområdena som växer fram ser vi att det redan i planeringsstadiet saknas platser för idrott och rörelse i tillräcklig utsträckning. Det är olyckligt eftersom närheten till dessa platser är viktigare än någonsin då barns geografiska rörelsesfär minskar för varje generation. Det blir dessutom både svårt och dyrt att komplettera med idrottsanläggningar i ett senare skede. En annan utmaning är att många idrottsanläggningar i Västerbotten är gamla och i stort behov av renovering och det gäller såväl kommunägda som föreningsägda anläggningar. På många platser i vårt län är det därför ett större behov av att utveckla och ta hand om de anläggningar som finns snarare än att bygga nytt, säger Daniel Sandström, ansvarig för anläggningsfrågor hos RF-SISU Västerbotten.

I Riksidrottsförbundets anläggningsenkät från 2022 svarade en tredjedel av idrottsföreningarna i Västerbotten att de önskar fler aktivitetsytor eller mer plats för sin verksamhet. Därtill svarade närmare hälften att det finns ett stort renoveringsbehov på den plats där de idrottar.

– En viktig utgångspunkt för att möta utmaningarna är naturligtvis samverkan. Det är inte hållbart att bygga nya eller renovera anläggningar för enskilda verksamheter som inte nyttjar anläggningen fullt ut. Genom att samverka och träna på att tänka utanför boxen kan man många gånger hitta spännande sätt att nyttja både befintliga och nya anläggningar smartare vilket skapar bättre möjligheter att lösa både investering och drift av anläggningen.

Fortsatt stor efterfrågan på anläggningsstöd

RF-SISU Västerbotten vill att det ska finnas ett rikt utbud av idrottsanläggningar och idrottsmiljöer som är tillgängliga och välkomnande för alla i samhället. För att bidra till det erbjuder vi ekonomiska stöd för att utveckla nya och befintliga anläggningar och idrottsmiljöer. Under 2024 beviljade vi 8 767 606 kronor till 32 idrottsföreningar, fördelat på 15 olika idrotter, i 10 kommuner i länet.

– Under 2024 noterade vi fler och större ansökningar om anläggningsstöd än någonsin tidigare och tre månader in på 2025 ser vi att den stora efterfrågan på anläggningsstöd definitivt håller i sig. Vi har redan nu potentiella ansökningar på närmare 9 miljoner kronor och i år har vi drygt 3,5 miljoner kronor att bevilja till olika anläggningsprojekt i Västerbotten. Det innebär att vi med stor sannolikhet kommer tvingas till rätt tuffa prioriteringar under året. Dessutom ser vi att flera av våra kommuner brottas med ansträngd ekonomi, vilket innebär att det kan bli svårare för våra föreningar att hitta medfinansiering till sina anläggningsprojekt. På den positiva sidan ser vi att Allmänna Arvsfonden har höjt det maximala sökbeloppet till 10 miljoner kronor och att de numer kan finansiera upp till 80 procent av den totala investeringskostnaden i ett anläggningsprojekt.

Om rapporten

Rapporten ”Tillgång till idrott i nybyggda områden” har tagits fram av Spacescape på uppdrag av Riksidrottsförbundet. I studien beskrivs hur tillgången varierar mellan områden byggda under olika tidsperioder. Tre anläggningstyper har studerats, bollplaner, gymnastiksalar och idrottshallar.

Läs hela rapporten här.

Sidan publicerades: 21 mars 2025