
Fortsatt viktigt att arbeta med trygga idrottsmiljöer
Under 2024 mottog visselblåsarfunktionen 821 ärenden, vilket är det högsta antalet sedan Idrottsombudsman inrättades 2018. En majoritet av dessa ärenden, 652, rör enskilda föreningar, medan 93 är kopplade till specialidrottsförbund och 19 till specialdistriktsförbund. I Västerbotten mottogs 51 ärenden.
Sidan uppdaterades: 13 mars 2025
– Antalet uppgifter har ökat varje år från det att idrottsombudsmannen tillsattes 2018. Sannolikt beror det på en ökad kännedom om funktionen, men även på tillsättning av regionala ombud som förbättrat närvaron i hela landet och lett till en effektivare hantering av ärenden, säger Anders Jorlin, idrottsombudsman.
Generellt sett är stora rikstäckande idrotter bland de mest förekommande i visselblåsarfunktionen. Lagidrotter är mer vanligt förekommande än individuella idrotter. 51 av Riksidrottsförbundets 72 medlemsförbund har inkomna eller registrerade uppgifter kopplade till sig under 2024. Detta understryker behovet av visselblåsarfunktionens roll i att stödja och upprätthålla idrottens värdegrund.
Under 2025 planeras tillsättandet av en administrativ resurs. Detta kommer att minska den administrativa belastningen för idrottsombudsmannen och skapa bättre förutsättningar för att fokusera på kärnverksamheten. Sedan funktionen etablerades 2018, har idrottsrörelsen aldrig tidigare investerat så mycket resurser i det reaktiva trygghetsarbetet. Detta markerar ett fortsatt engagemang för att främja trygghet och säkerhet inom idrotten.
Idrottsombudsmannens uppdrag:
Säkerställa efterlevnad av idrottsrörelsens verksamhetsidé, vision och värdegrund. Genom att ge stöd till enskilda medlemmar, föreningar, specialidrottsförbund och RF-SISU distrikt bidrar idrottsombudsmannen till att skapa en trygg och inkluderande idrottsmiljö. Idrottsombudsmannen arbetar också med att företräda föreningars eller enskilda medlemmars rättigheter enligt Riksidrottsförbundets eller specialidrottsförbundets stadgar och har ett ansvar för att utreda misstänkta överträdelser av idrottens värdegrund. Visselblåsarfunktionen möjliggör anonym och krypterad rapportering av allvarliga risker som kan skada individer, idrottens organisation eller samhället i stort. Idrottsombudsmannafunktionen består av två idrottsombudsmän. Utöver detta finns fem regionala ombud och 14 kontaktpersoner på RF-SISU-distrikten. Tillsammans verkar dessa funktioner för att stärka tryggheten och säkerheten inom idrottsrörelsen, och bildar en heltäckande organisation som främjar en säker och inkluderande idrottsmiljö.
Idrottsombudsman – årsrapport 2024
Idrottsombudmannens uppdrag inom ramen för ”Trygg Idrott” – rapport.
RF:s visselblåsartjänst
Den 15 november 2018 öppnade RF:s visselblåsartjänst. Syftet är göra det lättare att anmäla allvarliga missförhållanden inom idrotten. Visselblåsartjänsten är ett alternativ då det av någon anledning inte är möjligt att ta ärendet till förening eller förbund – till exempel då en person inte vill eller vågar anmäla. Visselblåsarärenden kan exempelvis handla om ekonomiska oegentligheter, övergrepp eller trakasserier.
Sidan publicerades: 13 mars 2025
Kontakt

Fredrik Holmgren
Idrottskonsulent
Kommunansvar: Vännäs
Sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott
Trygga idrottsmiljöer

På kunskapswebben Trygg och inkluderande idrott finns vägledning för förening och förbund i hur ni kan ta er an det förebyggande trygghetsarbetet.

Ett metodmaterial för både förbund och föreningar som vill arbeta förebyggande med trygghet och inkludering.