Föreningar hyllar lyckad ledarsatsning

Den ledarsatsning som genomförts för att stimulera föreningar att rekrytera fler ledare, domare och funktionärer har utvärderats. I Västerbotten uppger nio av tio föreningar som svarat på enkäten att de folkbildande insatserna som genomförts inom ledarsatsningen har haft en positiv eller mycket positiv effekt. Satsningen har också bidragit till att redan engagerade har valt att stanna kvar.

Sidan uppdaterades: 6 mars 2025

Engagerade ledare är en förutsättning för föreningsidrotten i Sverige. Det är de som möter barn, unga, vuxna och äldre varje vecka och som finns där som en extra vuxen för medlemmar i idrottsföreningen.

Efter pandemin signalerade många specialidrottsförbund och föreningar att de tappat ideella krafter såsom ledare, domare och funktionärer - och att de hade utmaningar att locka dem tillbaka. Som en del av återstartsarbetet har SISU Idrottsutbildarna tillsammans med RF-SISU distrikten under perioden 2022-2024 lagt extra fokus på att stötta idrottsföreningar i arbetet för att locka tillbaka och få nya idrottsledare.

I Västerbotten har närmare 80 idrottsföreningar från hela länet deltagit i satsningen där samtalsunderlaget Samla ledarteamet har legat till grund för träffar i föreningarna.

– I Västerbotten har vi nått ut bra med satsningen, främst Samla ledarteamet, där många ledare och ledarteam har arbetat med lärgruppsmaterialet. Tittar vi på våra idrottsövergripande utbildningar Grundutbildning för föreningsledare och Grundutbildning för tränare så har antalet deltagare ökat. Ledarna som deltar har stärkts i sina roller och när kunskapsnivån höjs innebär det att vi får en bättre, roligare och tryggare idrottsmiljö, säger Åsa Johansson, som ansvarat för ledarsatsningen.

Som uppföljning av Ledarsatsningen har uppföljningsenkäter skickats till deltagande idrottsföreningar. Svaren visar att satsningen är en stor framgång i Västerbotten:

  • Merparten av föreningarna tycker att samtalen har varit mycket värdefulla och att de lett till något positivt.
  • Hälften av föreningarna rapporterar att satsningen har hjälpt dem att rekrytera fler domare, funktionärer och ledare.
  • Alla anser att satsningen har bidragit till att behålla de som redan är engagerade.

Enkätsvaren visar att ett ökat fokus på ledarskap i föreningen inte bara har resulterat i fler ledare, utan också lyft fram flera viktiga värden som gynnar både individer och idrottsföreningen.

  • Ökad sammanhållning och glädje
  • Bättre stämning och framtidstro
  • Större kunnande och bättre gruppkänsla
  • Tydligare ledarskap
  • Effektiv kommunikation
  • Utveckling av ledare

Så här skriver några föreningar om ledarsatsningen:

"Vi har fått en bättre gemenskap inom föreningen där ledare mellan lagen samverkar mer mellan varandra än tidigare. Samt att ledargrupperna inom varje lag även har ökat sin kommunikation och förbättrat sitt arbetssätt, för att få en bättre verksamhet för våra aktiva"

"Bättre struktur och lättare att få tag i ledare och hjälpledare - roligare och bättre stämning i föreningen"

"Ökad samverkan mellan ledare i våra olika lag och idrotter"

"Det viktigaste bidraget är att befintliga ledare lärt sig mer, känt sig tryggare i sin roll och tagit hjälp av föräldrar i fler situationer. På det sättet kan man säga att antalet ledare ökat genom den indirekta effekten med cirka tio personer"

"Känslan är att engagemanget överlag har fått sig en positiv uppsving bland ledare men även bland våra aktiva. Bör i och för sig inte vara så konstigt att det blir så om utbildade och engagerade ledare ger liknande effekt på dess aktiva. Blir roligare att komma till träning och match när man känner att det finns en tydlig plan för utveckling och samhörighet"

Sidan publicerades: 6 mars 2025

Kontakt

Åsa Johansson

Idrottskonsulent

072-453 87 87

Sakkunnig i mångfald och integration
Kommunansvar: Malå, Sorsele, Storuman.