Se och agera – för en idrott fri från våld

Idrottens primära syfte är inte att förebygga våld. Men vi har en viktig roll att spela! Som en del av vår nylanserade kampanj "Se och agera" har därför vi på RF-SISU Västerbotten tagit fram utbildningen "Idrotten fri från våld" – en chans för dig som ledare att skapa en tryggare och mer inkluderande miljö i din förening.

Sidan uppdaterades: 26 november 2024

Våld är ett utbrett samhällsproblem, och inom idrottsrörelsen finns det en stor potential att göra skillnad när det gäller attityder, normer och värderingar. Idrottsrörelsen engagerar ett stort antal barn, ungdomar och vuxna, och utgör därmed en arena för att arbeta förebyggande. Ett förebyggande arbetet som kan bli en stark kraft i formandet av ett tryggare samhälle. I samband med den årliga aktivitetsveckan "En vecka fri från våld" lanserar därför vi på RF-SISU Västerbotten kampanjen "Se och agera". Genom kampanjen vill vi bidra till ökad förståelse för vad våld är, hur det växer fram och hur det går att motverka.

– Idrottsföreningar i Västerbotten samlar drygt 40 000 aktiva deltagare i åldersspannet 7-25 år. Där ser vi att vi har en viktig roll att nå ut till dessa ungdomar i det våldspreventiva arbetet. Både för att stärka dem i som lag eller grupp, men även för att stärka dem som människor utanför idrotten, säger William Grenholm, sakkunnig inom inkludering och jämställdhet, RF-SISU Västerbotten.

Utbilda din idrottsförening om våld

Centrum för idrottsforsknings rapport visar att det finns problem inom idrotten som riskerar att bidra till, och öka risk, för våld i nära relationer. Beroende på vilken kultur och vilka normer som råder, samt vilka beteenden och attityder som premieras inom idrottsgrenen, riskerar idrotten att normalisera våld. Enligt rapporten finns det också forskning som pekar på ett samband mellan att vara 1) man, 2) idrottsutövare, och 3) att uttrycka sexistiska åsikter och att utöva våld mot kvinnor. Inom ramen för kampanjen "Se och agera" släpper vi utbilningen "Idrotten fri från våld" – för att bidra till att göra skillnad i attityder, normer och värderingar.

– Våld har skapats av oss människor, och det innebär att det faktiskt går att förebygga och få bort. Vi kan påverka, och vi kan förändra, säger Wiliam Grenholm och fortsätter:

– Vår utbildning riktar sig till idrottsföreningar som vill arbeta proaktivt med att förebygga våldet, något som i första hand påverkar den egna idrottsmiljön positivt, men som också har potential att bidra till ett bättre samhälle. Alla vill vi att våldet i samhället ska minska, men det är ett ämne som kan vara svårt att prata om och där ser vi att den här utbildningen kan fylla det kunskapsglappet.

Vad hoppas du att kampanjen och utbildningen ska leda till?
– På ett yrkesmässigt plan hoppas jag att fler inom Västerbottensidrotten går utbildningen "Idrotten fri från våld" och på ett mänskligt plan vill jag att fler ser och agerar mot det våld som finns i samhället idag.

Vill din förening utbilda er om våld?

Läs mer här och kontakta vår idrottskonsulent, Alexandra Nilsson, på alexandra.nilsson@rfsisu.se, för att anmäla dig eller få stöd i att komma igång.

Kampanj: "Se och agera"

En tredjedel av alla tjejer och en fjärdedel av alla killar i Sverige har utsatts för någon form av allvarligt våld innan sin 18-års dag. Många av dessa ungdomar har någon gång under sin uppväxt passerat idrottens föreningsliv – en idrott som är känd för att ge barn och ungdomar en positiv känsla av att tillhöra ett sammanhang, ingå i en gemenskap och dessutom kunna utöva en hobby de tycker är kul. Vill vill genom kampanjen "Se och agera" uppmärksamma att vi på bred front behöver föra samtal och utbilda oss om våld, hur det växer fram och hur det kan motverkas. Med en större gemensam förståelse om vad våld är, hur normer, kultur och jargong påverkar våldsanvändandet och hur man kan agera när våld uppstår, kan idrotten vara en föregångare inom det våldspreventiva arbetet.

Utbildning: "Idrotten fri från våld"

Inom ramen för kampanjen "Se och agera" släpper vi utbilningen "Idrotten fri från våld". Utbildningen ger dig som ledare och dina aktiva ungdomar, verktygen att agera. Tillsammans lär ni er mer om hur kränkningar, dålig jargong och våldshandlingar hänger ihop. Ni får reflektera över hur ni agerar idag och hur ni kan skapa en ännu tryggare idrottsmiljö. Så ni allesammans blir individer som både ser och agerar – mot stora och små våldshandlingar. Läs mer och anmäl dig här!

Sidan publicerades: 22 november 2024