Idrottsföreningar i Skellefteå – samla era trupper och gå med i prideparaden

Lördag den 17 februari genomförs den årliga prideparaden i Skellefteå för att uppmärksamma HBTQI+-personers rättigheter.

Sidan uppdaterades: 29 januari 2024

– En av de saker som gör vår idrottsrörelse så fantastisk är att den lockar olika typer av människor, det skapar möten som aldrig annars skett. Samtidigt så är det viktigt att först och främst behålla, men allra helst, förstärka den öppenhet som idrotten står för. Den är inget vi kan ta som en självklarhet, säger William Grenholm, sakkunnig inom inkludering på RF-SISU Västerbotten

William Grenholm vill därför peppa idrottsföreningar, lag, träningsgrupper, ledare och föräldrar att gå med i paraden.

– Att delta med sin idrottsförening i prideparaden är en liten insats som faktiskt kan göra stor skillnad. Signalvärdet i att lokala idrottsföreningar visar att alla är välkomna till deras verksamhet, kan betyda mycket på individnivå. Särskilt med tanke på den stora inflyttningen som sker till Skellefteå.

Machokultur, femininitetsideal eller oro över att inte bli respektfullt bemött är exempel på omständigheter som kan försvåra för HBTQI+-personer att delta i föreningsidrott.

– Det hade varit fint om så många idrottsföreningar som möjligt i Skellefteå kommun skulle vilja manifestera för allas rätt att vara den man vill vara och älska den man vill. Det skulle passa utmärkt under Skellefteå Pridefestivalens avslutande Pridetåg, säger William Grenholm.

Visa att din förening tar ställning

Skellefteå prideparad arrangeras lördag den 17 februari. Tåget startar 12.00 från Nordanå och marscherar sedan in mot torget för avslutande tal.

– Upplägget är enkelt. Samla era lag/grupper, klä er i era klubboveraller, ta med skyltar och slut upp till denna folkfest. RF-SISU kommer att finnas på plats och dela ut regnbågsflaggor, avslutar William Grenholm.

Vid intresse hos ditt lag eller din förening att delta i prideparaden finns möjligheten att hämta ut pridematerial hos RF-SISU Västerbotten i förväg. Kontakta William Grenholm, tel. 076 845 98 79 eller william.grenholm@rfsisu.se

Här kan du läsa mer om Skellefteå Pride och ta del av årets schema.

Sidan publicerades: 29 januari 2024