Delta på Idrottens dag på Morö Backe – lek, rörelse och idrott

Fredag den 29 september arrangeras Idrottens dag på skolor över hela landet, så även i Västerbotten. Förutom aktiviteter i samverkan med skolan under fredagen kommer Idrottens dag att arrangeras lördag 30 september på Morö Backe i Skellefteå, en dag som kommer att vara öppen för allmänheten.

Sidan uppdaterades: 25 september 2023

Varje år arrangerar vi, tillsammans med länets skolor och föreningsliv, Idrottens dag – en rolig dag med aktiviteter för att fler ska upptäcka det härliga med att vara i rörelse. Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta, hela livet.

Desvärre visar forskning att barn och unga rör på sig alldeles för lite. Bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. På Idrottens dag den 29 september får barn chansen att prova på olika idrotter – kanske för första gången. Målsättningen är att så många barn som möjligt deltar i 120 minuters fysisk aktivitet.

– Genom samarbetet med skolor och idrottsföreningar når vi de minst aktiva barnen och får en möjlighet att visa på rörelseglädje och vilken mångfald av alternativ som finns inom idrottsrörelsen, säger Robert Lindberg, ansvarig för rörelsesatsningen i skolan.

Idrottens dag

Idrottens dag är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. Evenemanget lockar miljontals runtom i Europa. Bara i Sverige har hundratusentals barn deltagit sedan starten 2017. I år deltar närmare 120 000 barn från 560 skolor i 158 kommuner. I Västerbotten kommer Idrottens dag att anordnas på skolor i Obbola, Sävar, Ersboda, Ålidhem, Sofiehem och Morö Backe.

– Idrotten kan göra en stor skillnad och den här dagen bygger broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Vi vet de goda effekterna av idrottande och vet därför hur stor betydelse det har att engagera så många barn som möjligt, säger Cecilia Öhman, projekledare för Idrottens dag.

Idrottens dag för allmänheten på Morö Backe

Förutom aktiviteter i samverkan med skolan och föreningslivet under fredagen kommer Idrottens dag att arrangeras lördag 30 september kl. 11-14 på Moröbackeskolan, en dag som kommer vara öppen för allmänheten. Det krävs ingen föranmälan för att delta.

– Vi vill inspirera fler till ett liv med rörelseglädje! Ta med familj, syskon och kompisar för en dag fylld av rörelseglädje. Det kommer att finnas möjligheter att prova på ett antal olika idrotter och det blir garanterat en rolig och fartfylld dag! Försäljning av hamburgare och fika kommer att finnas, berättar Cecilia Öhman, projektledare.

För mer information kontakta

Robert Lindberg
, 090–6955617, robert.lindberg@rfsisu.se

Cecilia Öhman, 0706464209, cecilia.ohman@rfsisu.se

Sidan publicerades: 25 september 2023