Samträning med IFK Anderstorp Basket

I veckan sätter vi fokus på mixade träningsgrupper, samträning, inom idrotten. Delar vi upp barn och ungdomar i pojk- och flickgrupper av ren tradition? I vissa idrotter är samträning sedan länge en självklarhet. I andra är det betydligt mer ovanligt.

Sidan uppdaterades: 9 mars 2023

– Om jag ska tala för IFK Anderstorp, så är det vår värdegrund, att alla ska få vara med och spela, oavsett könsidentitet, säger Maria Jonasson, ledare i IFK Anderstorp.

I dag lyfts frågan om könsmixade träningsgrupper inom idrotten – samträning – allt oftare. En förening som har testat samträningskonceptet i praktiken är IFK Anderstorp Basket.

– Det är aldrig några problem, någon som tycker det är konstigt eller nämner någonting. Jag som ledare har också varit tydlig med att när vi är på basketen är vi ett lag, vi är kompisar med varandra och vi tar hand om varandra. Det tycker jag barnen har anammat väldigt bra. Det funkar hur bra som helst, säger Maria Jonasson, ledare för mixlaget.

Basketlaget, som består av spelare i åldrarna 10 och 11, har tränat ihop sedan hösten 2022. Maria Jonasson beskriver fördelarna med mixade grupper.

– Att det är vi tillsammans och att det inte blir så kategoriserat. Jag tänker att man kan ta tillvara på varandras egenskaper, oavsett könsidentitet.

Varför tror du att samträning inte är lika vanligt inom lagidrotten?

– Jag tror det handlar om att det alltid har varit så, att man inte har vågat utmana att träna mixat i högre åldrar och framför allt inte i seriespel som mixlag. Jag ser att det i basketen finns en del mixlag på barn- och ungdomsnivå, jämfört med när jag spelade basket när jag var ung, då fanns det definitivt inte. Jag tänker att förändring tar tid, men vi måste våga ha mixade lag högre upp i åldrarna för att det ska bli normaliserat, berättar Maria Jonasson.

Vad är viktigt i ledarskapet?

– Det är såklart viktigt att vara inkluderande. Sen tror jag inte på att göra så stor grej av det. Jag har till exempel aldrig nämnt att vi är ett mixlag eller att vi samtränar, utan vi är ett lag. Jag tänker om någon skulle tycka att det är konstigt, så kommer det ofta från oss vuxna eller någon äldre. Jag tänker att det inte är någonting de kommer på själva, berättar Maria och fortsätter:

– Det jag vill trycka på är att det är vi vuxna som sätter spelreglerna. Om vi är inkluderande så kommer barnen också vara inkluderande i sitt synsätt och tankesätt, avslutar Maria.

Sidan publicerades: 9 mars 2023