
Tydlig målsättning för hållbarhetsfrågorna hos Grönlund Golfklubb
Grönlund Golfklubb har länge arbetat för en mer klimatsmart anläggning och hållbar golfklubb. Förra året bestämde de sig för att formalisera arbetet genom att ta fram en hållbarhetspolicy med fokus på föreningens ekologiska hållbarhetsarbete.
Sidan uppdaterades: 27 mars 2025
Grönlund Golfklubb strävar efter att vara en förebild inom miljövänligt och hållbart golfspelande och att ha en policy för hållbarhetsfrågorna betyder mycket för klubben.
– Tack vare policyn får alla medlemmar koll på varför vi ska göra ’det här’ eller ’det här’, förklarar Patrik Lindén, som har samordnat föreningens arbete med hållbarhetspolicyn.
Även om policyn klubbades förra året började Grönlund Golfklubbs hållbarhetsarbete långt tidigare. Till exempel har de länge arbetat för att hålla nere sina energikostnader.
– Redan 2018 monterade vi solceller på klubbhuset, vilket har kapat vår elräkning med upp till 27 procent årligen. Dessutom är alla våra golfbilar eldrivna, berättar Patrick Lindén.
2018 var även året som föreningen uppförde åtta nya lägenheter för övernattande golfspelare. Eller nya var de egentligen inte. Patrik Lindén berättar att lägenheterna användes som boende vid OS i Lillehammer 1994 och hade stått i Åkersberga, nordost om Stockholm, innan Grönlund golfklubb hämtade dem till sig.

Grönlund Golfklubbs övernattningslägenheter
Och eftersom återbruk och renovering innebär lägre klimatavtryck än att bygga nytt är det något som prioriteras i fördelningen av RF-SISU Upplands anläggningsstöd.
– Under 2025 prioriterar vi stöd till renoveringsprojekt för att renovering bidrar till att hålla nere koldioxidavtrycket och för att vi vill uppmärksamma det hållbara i att renovera, förklarar Björn Hultén, anläggningsansvarig hos RF-SISU Uppland.
Det var alltså förra året som Grönlund Golfklubb bestämde sig för att ta fram en hållbarhetspolicy med syfte att minska miljöpåverkan, främja biologisk mångfald, använda resurser ansvarsfullt och skapa en hållbar golfupplevelse för alla.
– Policyn innehåller riktlinjer för hur vi ska jobba inom olika områden. Där finns principer som vi ska kunna koppla till olika aktiviteter, berättar Patrik Lindén.
Arbetet inleddes förra våren med en föreläsning och ett processarbete med RF-SISU Uppland. Utifrån webbplatsen Hållbar idrott fick föreningen inspiration och stöd i att komma i gång med sitt hållbarhetsarbete.
– Vid det här tillfället identifierade vi föreningens nuläge och gjorde bland annat en enkel självskattning av verksamheten. Utifrån det kunde föreningen se vad inom hållbarhetsområdet de skulle prioritera och utveckla, berättar Maria Stolpe, Grönlund Golklubbs idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland.
Stolt över arbetet för djur- och naturlivet
Mest stolt är han över att föreningen har kunnat göra så mycket för djur- och naturlivet vid golfbanan. Han berättar att de bland annat har gjort en faunainventering. Med hjälp av Upplands Ornitologiska Förening har de satt upp många olika sorters holkar längs banan och på så sätt skapat bra förutsättningar för många olika arter, bland annat göktyta och fladdermus. Några andra saker de har gjort är att ta ned granar för att bekämpa angrepp från granbarkborren samt slutat att klippa vissa områden för att skapa bättre förutsättningar för bin och fjärilar.

Gallring längs golfbanan
Grönlund Golfklubb har även GEO-certifierat sig. Det är en internationell certifiering där man går igenom alla aspekter på anläggningen vad gäller miljö - vatten, natur, resurshantering, kulturlandskapet, leverantörsförhållanden, samverkan med närsamhället och användning av bekämpningsmedel.
Och föreningen är stolt över sitt hållbarhetsarbete.
– Nu vill vi börja kommunicera det vi gör till andra aktörer. Vi tror att det är en framgångsfaktor att peka på vårt hållbarhetsarbete, avslutar Patrik Lindén.
Hållbarhetsarbete hos GCF Uppsala
En annan förening som har tagit fram en hållbarhetspolicy är Gymnastik och cheerleadingföreningen Uppsala (GCF Uppsala).
– Tillsammans med Madde [föreningens idrottskonsulent från RF-SISU Uppland reds.anm.] har vi gjort ett processarbete där vi har gått igenom hela verksamheten och sett över vad vi redan gör och vad vi skulle vilja göra, berättar Christina Almskoug, föreningens verksamhetschef.
Processarbetet mynnade ut i en hållbarhetspolicy med koppling till Agenda 2030 för hållbar utveckling.
– Arbetet har gjort att vi har fått upp ögonen för hållbarhet. Det känns som en bra start. Vi konstaterar att vi redan gör mycket och försöker påverka där vi kan, avslutar Christina Almskoug.
Projektstöd för arbete med hållbarhetsfrågor
Föreningar kan söka ekonomiskt stöd på upp till 20 000 kronor för att utveckla sin verksamhet till att bli mer hållbar inom ekonomi, miljö och social utveckling. Läs mer om det ekonomiska stödet Långsiktig förening här.
Sidan publicerades: 27 mars 2025

Sök projektstöd för för att utveckla verksamheten till att bli mer ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar.