
Föreningar hyllar lyckad ledarsatsning
Den ledarsatsning som genomförts för att stimulera föreningar att rekrytera fler ledare, domare och funktionärer har utvärderats. I Uppland uppger samtliga föreningar som svarat på enkäten att de folkbildande insatserna som gennomförts inom ledarsatsningen har haft en positiv eller mycket positiv effekt. Satsningen har också bidragit till att redan engagerade har valt att stanna kvar.
Sidan uppdaterades: 6 mars 2025
Engagerade ledare är en förutsättning för föreningsidrotten i Sverige. Det är de som möter barn, unga, vuxna och äldre varje vecka och som finns där som en extra vuxen för medlemmar i idrottsföreningen.
Satsning på rekrytering och återrekrytering av ledare
Efter pandemin signalerade många specialidrottsförbund (SF) och föreningar att de tappat ideella krafter såsom ledare, domare och funktionärer - och att de hade utmaningar att locka dem tillbaka. Som en del av återstartsarbetet har SISU Idrottsutbildarna, tillsammans med samtliga 19 RF-SISU distrikt i Sverige, under perioden 2022-2024 lagt extra fokus på att stötta idrottsföreningar i arbetet för att locka tillbaka och få nya idrottsledare.
Samla ledarteamet
I Uppland har många föreningar på ett eller annat sätt deltagit i satsningen. Drygt 20 föreningar har arbetat med det samtalsunderlag Samla ledarteamet som SISU Idrottsutbildarna tog fram specifikt för Ledarsatsningen. Över 1000 personer har fört samtal och diskussioner utifrån materialet.
– Att rekrytera och behålla ledare, funktionärer och domare är en kärnfråga för idrotten. Vi ser att föreningarna gör ett jättejobb inom det här området och med den här satsningen har vi kunnat stötta föreningarna lite extra. Materialet Samla Ledarteamet, som togs fram till ledarsatsningen, är ett bra stöd i arbetet och finns kvar för föreningar att arbeta med även efter att ledarsatsningen avslutats, säger Tobias Andersson, idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland.
Ledarsatsningen - en stor framgång
Som uppföljning av Ledarsatsningen har enkäter skickats till deltagande föreningar. I Uppland skickades enkäten till 44 föreningar varav 16 har svarat. Svaren visar att satsningen är en stor framgång:
- Merparten av föreningarna tycker att samtalen har varit mycket värdefulla och att de lett till något positivt.
- 75 procent av föreningarna rapporterar att satsningen har hjälpt dem att rekrytera fler domare, funktionärer och ledare.
- Nästan alla anser att satsningen har bidragit till att behålla de som redan är engagerade.
Vi har fått avlastning på den tränare som fanns genom att få in tre nya.
Fler unga ledare och bättre och tydligare rekrytering av unga ledare samt ett ännu inte färdigt ramverk för hela föreningens ledare att luta sig mot.
Enkätsvaren visar att ett ökat fokus på ledarskap i föreningen inte bara har resulterat i fler ledare, utan också lyft fram flera viktiga värden som gynnar både individer och idrottsföreningen.
- Ökad sammanhållning och glädje
- Bättre stämning och framtidstro
- Större kunnande och bättre gruppkänsla
- Tydligare ledarskap
- Effektiv kommunikation
- Utveckling av ledare
Vi har en bättre överblick och kan arbeta mera strukturerat i detta arbete. Sedan vet vi att det är många andra saker som påverkar att vi kanske inte får behålla ledare, domare och funktionärer. Vi har försökt förtydliga för ledare och funktionärer vad uppgiften innebär och skapat lätthanterliga manualer.
Sidan publicerades: 3 mars 2025

Samla ledarteamet är ett material som varje ledarteam kan använda i sitt lag eller i sin träningsgrupp