Kom igång eller fördjupa arbetet med paraverksamhet
Oavsett om din förening ligger i startgroparna för att påbörja para-verksamhet eller om din förening redan har para-verksamhet och vill fördjupa arbetet kan ni samverka med oss.
Sidan uppdaterades: 3 december 2024
Beroende på hur långt din förening har kommit med para-verksamhet finns olika stöd att få från RF-SISU Uppland, både administrativt och ekonomiskt. Vi har delat upp stödet i tre områden:
- Planera och starta upp para-verksamhet
- Kom igång med para-verksamhet
- Fördjupa arbetet med para-verksamhet
Planera och starta upp
Det första området vänder sig till föreningar som ännu inte har startat para-verksamhet, men skulle vilja göra det. I samverkan med RF-SISU Uppland kan föreningen genomföra en folkbildningsinsats för att göra verksamheten mer tillgänglig för alla.
Tillsammans med en idrottskonsulent från RF-SISU Uppland gör föreningen ett processarbete. För processarbetet kan föreningen söka ekonomiskt stöd från Projektstöd IF Barn och ungdom med inriktning Inkluderande förening.
Om föreningen itället vill arbeta i lärgrupp på egen hand, ta kontakt med föreningens idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland för att få en lärgruppsplan som kan användas som stöd i arbetet. Lärgruppen ska redovisas i IdrottOnline Utbildning (webb eller app).
Kom igång
Område två vänder sig till föreningar som har planerat för eller redan kommit igång med para-verksamhet och vill erbjuda kostnadsfria prova på tillfällen.
För dessa prova på-fillfällen finns möjlighet att Projektstöd IF Barn och ungdom med inriktning Inkluderande förening till transport för deltagare, låneutrustning för deltagare, marknadsförings- och/eller kommunikationsinsats samt ledararvode (för att skapa ledartäthet).
För att föreningen ska beviljas ekonomiskt stöd ska ledarna för prova på-aktiviteterna delta antingen på utbildningen Parasportens grunder eller på utbildningen Inkluderande ledarskap för att möta idrottare med funktionsnedsättning.
Fördjupa
Tredje och sista området vänder sig till föreningar som har para-verksamhet och vill fördjupa arbetet kring parasport och trygghet.
Det finns möjlighet för föreningar att söka Projektstöd IF Barn och ungdom med inriktning Inkluderande förening för trygghetsarbete i föreningen. Arbetet kan göras både i styrelsen och i träningsgruppen. Ta kontakt med din förenings idrottskonsulent för att söka stöd.
I arbetet med trygg idrott kan träningsgruppen använda Parasport Sveriges nya material Trygg tillsammans. Ta kontakt med föreningens idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland för att få tillgång till materialet samt en lärgruppsplan som kan användas som stöd i arbetet. Lärgruppen ska redovisas i IdrottOnline Utbildning (webb eller app).
För styrelsen finns flera olika områden inom trygg idrott att arbeta med. Läs mer här Ta kontakt med föreningens idrottskonsulent hos RF-SISU Uppland för att påbörja ett arbete.
Sidan publicerades: 13 juni 2024