Basket med Heby Hawks Basketbollklubb

10 000 barn deltog på Idrottens dag

Igår genomfördes Idrottens dag på skolor runt om i Uppland. Fler än 10 000 barn fick prova på olika idrotter och inspireras till aktivitet och rörelse.

Sidan uppdaterades: 2 oktober 2023

Den här veckan arrangeras Idrottens dag runt om i landet. Totalt deltar 560 skolor och närmare 120 000 barn får möjlighet att röra på sig och testa olika idrotter. I Uppland arrangerades Idrottens dag igår och totalt deltog 41 skolor fördelat på sju av distriktets tio kommuner. Drygt 10 000 barn fick testa olika aktiviteter.

– Med Idrottens dag vill vi bygga broar mellan skolan, barnen och idrotten. Vi hoppas att fler barn får upptäcka hur roligt det är med rörelse och fysisk aktivitet och därigenom hitta glädjen och gemenskapen i en idrottsförening. Målet är att fler ska vilja, våga och kunna idrotta hela livet, även de barn som idag är minst aktiva, säger Wilhelm Widerholm, projektledare för Idrottens dag hos RF-SISU Uppland.

Ett smörgåsbord av aktiviteter

På Idrottens dag får barnen prova på många olika aktiviteter, både sådana som skolorna själva håller i och aktiviteter som arrangeras av lokala idrottsföreningar. I och omkring Heby skola och Heby Arena fick barn från Heby skola i årskurs F-6 och Heby anpassad grundskola testa på basket, boxning, innebandy och mycket mer.

Innebandy med Upplands Innebandyförbund och Västerlöfska Innebandyförening

Men innan prova på-aktiviteterna drog igång fick barnen delta på en konsert med artisten Pidde P. Kein Larsson och Nova Stengård, som är elever på Heby anpassad grundskola, berättar att de ända sedan skolan började efter sommaren har tränat mycket på Pidde P:s sånger och danser tilllsammans med sin klasslärare och musiklärare.

Kein Larsson och Nova Stengård provar RF-SISU Upplands rörelsebana

En av föreningarna som deltog var Heby Hawks Basketbollklubb där Julia Lundvall och Ellen Helander är ledare. Några av barnen på Heby skola är redan med i basketlaget som Julia och Ellen tränar, men nu hoppas de båda ledarna att Idrottens dag ska ska få ännu fler barn att upptäcka hur roligt det är med basket.

– Nu hoppas vi att ännu fler barn ska vilja börja i vårt lag och i klubben, säger Julia och Ellen.

Julia och Ellen är ledare hos Heby Hawks Basketbollklubb

Efterlängtad dag

Både Heby skola och Heby anpassad grundskola har sett fram emot Idrottens dag som en rolig gemensam aktivitet.

– Barnen tycker väldigt mycket om att röra på sig och både vi och barnen har längtat efter den här dagen, berättar Anne Häggmark, lärare på Heby anpassad grundskola.

– Min klass har framför allt sett fram emot att få prova boxning och andra aktiviteter som de kanske inte vet så mycket om. De var sugna på att testa sådant de inte har provat på tidigare, säger Mathilda Fröjdlund, lärare på Heby skola och ansvarig för Idrottens dag från skolans sida.

Boxning med Morgongåva Boxningsklubb

Rörelsesatsning i skolan - ett sätt att få alla barn att röra på sig

Flera av skolorna som deltog på Idrottens dag arbetar med Rörelsesatsning i skolan tillsammans med RF-SISU Uppland. Heby skola och Heby anpassad grundskola har deltagit i satsningen sedan i maj.

– Intresset för rörelsesatsningen [Rörelsesatsning i skolan, reds.anm.] är stort bland lärarna, så det är kul. Sedan vi gick med i satsningen har vi mest tränat på Pidde P-danser, men efter idag planerar vi att dra igång flera olika aktiviteter, bland annat rastaktiviteter, berättar Mathilda.

Idrottens dag en del av European School Sports Day

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag tillsammans med RF-SISU Uppland, övriga 18 RF-SISU-distrikt samt lokala idrottsföreningar. Idrottens dag är också en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. I år deltar över 40 länder, med det gemensamma budskapet #BeActive.

Deltagande skolor per kommun

Enköping

Bergvretenskolan, Enöglaskolan, Grillbyskolan, Robinson Fanna Tellusskolan, Robinson Husberg Tellusskolan, Rombergaskolan och Skolstaskolan.

Heby

Heby skola, Heby anpassad grundskola och Huddunge byskola.

Håbo

Lunaskolan och Läraskolan.

Knivsta

Lagga skola, Långhundraskolan och Ängbyskolan

Norrtälje

Norrgärdsskolan och Skebo skola.

Uppsala

Björklingeskolan, Bälinge skola, Domarringens skola, Flogstaskolan, Gamla Uppsala skola, Hågadalsskolan, Jensen grundskola, Johannesbäcksskolan, Jumkil skola, Kvarngärdesskolan, Malmaskolan, Musiklådans skola, Pluggparadiset, Stordammens skola, Sverkerskolan, Sunnerstaskolan, Treklangens skola, Uppsävjaskolan, Vattholmaskolan, Von Bahrs skola och Årstaskolan.

Älvkarleby

Bodaskolan, Rotskärsskolan, Sörgärdets skola och Älvboda friskola.

Sidan publicerades: 29 september 2023