Foto: Lina Stolpe

Anläggningsstödet hjälpte föreningen framåt

I december invigdes Uppsala Kyokushin Karates nya anläggning i Boländerna. Med hjälp av RF-SISU Uppland, kommunen och ett stort ideellt engagemang har föreningen en egen hemvist där de kan bedriva och utveckla sin verksamhet.

Sidan uppdaterades: 2 januari 2023

Utanför lokalen lyser två marschaller upp i decembermörkret. Högtidsstämningen i samlingslokalen varvas med japanska instruktioner från dojon.
– Ichi, Ni, San!

Ett tjugotal barn står uppradade och övar på sparkar och slag. Några föräldrar kikar nyfiket in genom glasfönstren. Sedan vänder de blicken mot Agneta Kulling, som hälsar välkomna till invigningen av Uppsala Kyokushin Karates nya anläggning.
– Föreningens resa började 1984, då tolv personer samlades för att skapa en ideell karateförening. Sedan dess har vi vuxit till cirka 450 medlemmar mellan åtta och 77 år. Föreningen drivs helt ideellt och tillsammans lägger eldsjälarna ett par hundra timmar i veckan. Det krävs eldsjälar och kärlek för att driva ett så här stort projekt, berättar Agneta Kulling.

Gamla lokalen skulle rivas

Uppsala Kyokushin Karate har genom åren varit verksamma på olika adresser – alltifrån idrottshallar, gamla glassfabriken på Östunagatan, Vattholmavägen och Torbjörnstorg. När de fick veta att deras lokal på Torbjörnstorg skulle rivas för ett par år sedan fick de återigen börja leta efter nya möjligheter. Efter mycket arbete och lång tid stod lokalen på Rapsgatan 33 färdig och föreningen flyttade in 1 augusti i år.
– Här ser vi framtiden och här känner vi oss hemma, säger Agneta.

Efter talet blir det bandklippning och smörgåstårta.
– Tillsammans med ordförande Peter Simonsson, eldsjälen Lars-Åke Göthe och ett stort engagemang hos medlemmar har resan blivit möjlig, berättar Agneta.

Foto: Lina Stolpe

Två dojos och ytor för social samvaro

Lokalen är helt nybyggd, med två dojos och högt till tak. Väggarna pryds av certifikat tillhörande klubbens instruktörer.
– Och det finns dagsljus! För oss som är vana vid att träna i källarlokal är det härligt, konstaterar Agneta.

På övervåningen finns en social yta med soffor och fikarum, där föreningen vill dra i gång läxläsning för barn innan och efter träning.
– Vi vill att det ska vara en fristad för barnen, säger Agneta.

Verksamheten drog i gång redan i augusti då föreningen rivstartade med ett sommarläger med 80 barn och 15 instruktörer.

Lätt att hitta rätt

För att se till att alla skulle hitta rätt på själva invigningsdagen hade föreningen satsat stort på skyltning och placerade ut medlemmar som skulle vinka in bilar till lokalen.
– De stod och viftade allt de kunde, vilket slutade med att nästan alla som hade vägarna förbi vinkades in till parkeringen. Ett pensionärspar som skulle till bilprovningen blev förvånade när de hamnade hos en karateförening i stället, berättar Agneta.

Anläggningsstöd från RF-SISU Uppland

För att genomföra satsningen har föreningen ansökt om anläggningsstöd från RF-SISU Uppland.
– Det har funkat jättebra! Vi har haft en möten och en bra dialog med RF-SISU Upplands handläggare för anläggningsstödet. Vi har också fått jättebra rådgivning och stöd från kommunen, berättar Agneta.

Det har varit en omfattande process att gå från idé till verklighet, men Agneta vill ändå uppmuntra fler föreningar att prova:
– Om man har ett förstahandskontrakt, vet vad man vill och har en seriös plan är det ett jättebra sätt att utveckla verksamheten.

Sidan publicerades: 2 januari 2023