Foto: Wermdö Taekwondo

Wermdö Taekwondo Förening
Inkludering när den är som bäst!

Strax innan covid-19-pandemin sköljde över världen startade Wermdö Taekwondo ett föreningsutvecklingsarbete för att stärka klubben inför framtiden. Ett flertal olika förslag togs fram och ett av dessa var att göra klubben tillgänglig för fler. Ett arbete startades för att erbjuda personer med funktionsnedsättning möjlighet att träna taekwondo.

Sidan uppdaterades: 12 september 2024

Efter kontakt med oss på RF-SISU Stockholm gick några av ledarna ett flertal utbildningar, för att lära sig mer om målgrupperna inom parasport och efter pandemin startades en första träningsgrupp för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Parataekwondo i världen
Parataekwondo har ett stort antal utövare runtom i världen och sporten utövas av personer med rörelsenedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning. Under Paralympics i Tokyo 2021 var Taekwondo med som ett testevent där personer med rörelsenedsättning tävlade inom kampmomentet Kyorugi och vid Paralympics i Paris 2024 var detta en del av det ordinarie programmet. Från och med Paralympics i Los Angeles 2028 kommer även personer med intellektuell funktionsnedsättning ha möjlighet att tävla inom grenen Poomsae, där deltagarna utför rörelser mot en fiktiv motståndare.

Möjligheter och utmaningar
Den största utmaningen för oss har varit rekrytering berättar Mats Hallman, från Wermdö Taekwondo.

–Vi har fått stort stöd från Parasport Stockholm när det gäller rekrytering, framför allt för att nå ut till personer med rörelsenedsättning men även till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Vi har hela tiden haft ett fint samarbete med Värmdö kommun och fått möjligheten att visa upp Taekwondo på de anpassade skolor som finns i kommunen. Genom RF-SISU Stockholms Rörelsesatsning i skolan har vi fått in 3 nya aktiva i vår träningsgrupp och vårterminen avslutades med en uppvisning på skolan med dessa 3. Inför hösten har 22 elever anmält att de vill prova taekwondo på de träningspass vi anordnar på skolan, vilket såklart är fantastiskt roligt säger Mats.

Shahd Kiani delar här stolt ut certifikat till tre föreningens nygraderade medlemmar. Theo, Leon och Mamadou hittade till föreningen när de fick prova på parataekwondo via Rörelsesatsning i skolan. Foto: Wermdö Taekwondo

Föreningen har en tränare med väldigt stora meriter inom just Parataekwondo, Shahd Kiani, som är tidigare förbundskapten för Irans paralandslag. Shahd fungerar idag som huvudtränare för paradelen i föreningen. Med Shahad och Mats i spetsen sökte klubben 2022 ett arvsfondsprojekt med syftet att etablera ett kompetenscenter för Parataekwondo och med det långsiktiga målet att även få i gång en landslagsverksamhet i Sverige. Genom projektet sprider de idag de kunskaper och lärdomar de fått med sig under åren för att öka möjligheten för andra klubbar runt om i Sverige att ta emot personer med funktionsnedsättning.

Foto: Wermdö Taekwondo

Mats fungerar som projektansvarig och berättar att de försöker vara väldigt öppna med hur de lägger upp och anpassar träningar för sin sina grupper.

–Ett flertal av de som varit med oss en längre tid är inkluderade i ordinarie träningsgrupper idag och tränar inte i särskilda paragrupper. Men för några finns behovet att vara i just en anpassad grupp och då erbjuder vi självklart även den möjligheten. Vi jobbar mycket med att individerna ska bli så självständiga som möjligt men försöker även inkludera föräldrarna i slutet av träningspassen så att de får en känsla av vad vi tränar på.

–En fördom som vi stöter på är att kampsport är väldigt hårt och tufft vilket gör att några inte vågar prova. Därför är det även viktigt att inkludera föräldrarna i vad vi gör på våra pass och visa att det inte alls är så skrämmande som en del tycks tro, berättar Mats.

Träningen följer oftast samma principer som inom Taekwondo i övrigt men de andra sig oftare av visuella hjälpmedel och något kortare instruktioner för att de ska passa gruppen. Graderingar går till på samma sätt som utanför paragruppen. Det har varit en mycket positiv inställning att inkludera personer med funktionsnedsättning i de befintliga grupperna och var uppskattat och lärorikt för många aktiva.

–Framtiden ser ljus ut och vi försöker nå ut mer vår kunskap och skapar även material som vi delar med oss av till andra.

En viktig pusselbit vi jobbar med just nu är att inkludera paraklasser inom kval och SM tävlingar i Sverige. För att uppnå detta samverkar vi med Svenska Taekwondo Unionen.

Vill du eller någon du känner prova på parataekwondo?

Just nu pågår Parasportveckan och i samband med det så anordnar Parasport Stockholm i samverkan med oss prova på-aktiviteter för personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller rörelsenedsättning. Kom till Beckomberga Idrottshall nu på lördag den 14 september mellan klockan 12:00–15:00. Där finns möjlighet att prova på flertalet paraidrotter, bland annat parataekwondo. Välkomna!

Mer information om lördag hittar du här.

Sidan publicerades: 12 september 2024